Elena Udrea și Alina Bica, închise într-o pușcărie ca în „Narcos”. Violențe, abuzuri și tratamente degradante, dacă nu ajungi ÎN ARIPA BUNĂ
Închisoarea Buen Pastor din Costa Rica, unde sunt încarcerate Elena Udrea și Alina Bica, apare într-un raport al Departamentului de Stat american ca fiind un loc fără condiții elementare, în care se înregistrează violențe între deținute, iar spațiul este de multă vreme depășit.
Cel mai recent raport al Departamentului de Stat american, elaborat în 2014, arată că toate închisorile din Costa Rica sunt supraaglomerate, situație care afectează siguranța deținuților și a personalului penitenciar, favorizând producerea abuzurilor și violențelor.
„Supraaglomerarea, condițiile igienice inadecvate, dificultățile de a obține acces la servicii medicale și violențele între deținuți rămân probleme grave în unele închisori din Costa Rica. Personalul de securitate și cel administrativ nu sunt în parametri suficienți pentru a asigura nevoile deținuților”, arată raportul Departamentului de Stat.
Nici peniteciarul pentru femei Buen Pastor, situat la periferia capitalei costaricane San Jose, nu face excepție. Printre problemele menționate în raportul elaborat de experții de la Washington se numără detenția arbitrară, precum și acte de tortură și tratamente degradante.
Elena Udrea a fost plasată în cameră cu Alina Bica, afirmă omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, care trăiește în de mai mulți ani în Costa Rica, dar se află în aripa bună a închisorii, unde ajungi dacă te ține buzunarul și dacă știi cui trebuie să te „adresezi”.
„Acolo e exact ca în Narcos (serial despre viața traficanților de droguri, n.r) și există acolo o aripă mai bună în care au fost duse. Sunt cazate împreună cu o doamnă din San Jose, condamnată tot pentru fraudă, al cărei soț este bun prieten cu o prietenă de-a noastră. Acum sunt trei în celulă”, a povestit Tăbăcaru la Antena 3.
Ministerul Justiției din Costa Rica a admis că există probleme, iar autoritățile depun eforturi pentru îmbunătățirea situației. Conform unor statistici publicate de cotidianul El Mundo Costa Rica, în penitenciarul Buen Pastor, 57% dintre deținute sunt condamnate pentru trafic de droguri.
După arestarea Elenei Udrea, iubitul său, Adrian Alexandrov, a deplâns satisfacția din reacțiile unor persoane din România, invocând copilul celor doi, născut în urmă cu două săptămâni.
„Am ales să fac această postare, cu Elena și fetiță noastră Eva Maria, în semn de mulțumire pentru sutele de mesaje primite din partea voastră, de susținere și încurajare,” scrie Alexandrov pe Facebook. „Trecem prin momente dificile și tot ce ne dorim este că micuța noastră, un suflet nevinovat… să nu fie ținută departe de mama ei, pentru că acum este momentul în care are cea mai mare nevoie de ea. Elena este o femeie puternică și va trebui să rămână puternică în continuare pentru ea și pentru fetiță noastră. PS: Îmi este greu să înțeleg sau să procesez lipsa de umanitate a unor persoane din România care găsesc satisfacție în smulgerea unui copil de doar 2 săptămâni din brațele mamei.”
Elena Udrea s-a mai confruntat cu condiții de detenție dificile în anul 2015, când a petrecut trei luni în Arestul Central al Poliției Capitalei, considerată ca fiind una dintre cele mai grele locații de detenție din România din cauza lipsei de condiții.
În momentul la care se vota o nouă cerere a DNA de arestare preventivă a deputatului pentru noi acuzații în dosarul „Gala Bute”, ea le descria colegilor din Parlament situația de după gratii: „Am fost dusă în arestul Poliției Capitalei, verificată la sânge și dezbrăcată. Mi-au luat sutienul și am fost într-o cameră de trei pe trei metri, în care erau patru paturi, câte două suprapuse, apă caldă era doar dimineața și noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără ușă, dotat însă cu un duș pe care îl foloseam să tragem apa. Atunci când nimeni nu-l folosea, puneam un pet pe post de capac ca să nu poată veni șobolanii. Pereții erau scorojiți, geamul nu se închidea cum trebuie și era curent.”
Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute miercuri, de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Ulterior, un tribunal local a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă de două luni, pînă când se vor analiza cele două mandate, dar și solicitările de azil pe care le-au depus la sosirea în țara din America Centrală.