Elevă: Am venit de bunăvoie la audieri; nu am dat bani și nici nu mi s-au cerut

Elevă: Am venit de bunăvoie la audieri; nu am dat bani și nici nu mi s-au cerut
O elevă care a fost audiată, vineri, la Poliția Capitalei a declarat că a venit de bunăvoie, pentru că a vut să se termine odată "cu această poveste", pecizând că nu a dat bani, nu i s-au cerut și nici nu a auzit alt elev să spună că a dat vreun ban să ia bacalaureatul.
Publicat: 05/07/2013, 15:54
Actualizat: 05/07/2013, 15:54

O elevă care a fost audiată, vineri, la Poliția Capitalei a declarat că a venit de bunăvoie, pentru că a vut să se termine odată „cu această poveste”, pecizând că nu a dat bani, nu i s-au cerut și nici nu a auzit alt elev să spună că a dat vreun ban să ia bacalaureatul.

„Am venit de bunăvoie, pentru că am vrut să se termine odată cu această poveste. Nu am dat niciun ban și nici nu mi s-a cerut. În același timp, nici nu am auzit de un alt copil să povestească că a dat vreun ban ca să ia bacul”, a declarat pentru MEDIAFAX o absolventă de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală

La Poliția Capitalei a venit și avocatul fostei directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru, arătând că aceasta a fost audiată joi și probabil va mai fi audiată. Avocatul George Moloman a spus că fosta directoare este profesor de 27 de ani în învățământ, care nu poate constitui un pericol public, precizând că așteaptă recursul din 9 iulie, când speră să fie pusă în libertate.

În ceea ce privește elevii care dau declarații la Poliția Capitalei, avocatul Moloman a spus că, după audierile de vineri, restul elevilor vor veni pentru declarații în cursul zilelor de luni, marți și miercuri.

Polițiștii au mers, vineri, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susținut examenul de bacalaureat la această școală, declara purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae.

Acesta a spus că polițiștii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanță, precizând că elevii vor fi duși cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiți și nu sunt reținuți, iar părinții își pot însoții copiii.

În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” au venit zeci de părinți care și-au așteptat copiii la terminarea ultimei probe scrise din cadrul examenul de bacalaureat.

Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat și câteva altercații între părinți și polițiști.

Ulterior, Alexandru Niculae a spus că audierile elevilor de la Liceul „Bolintineanu” au fost amânate pentru săptămâna viitoare, după ce procurorul de caz a decis ca mandatele de aducere emise pe numele a peste o sută de elevi să nu mai fie puse în aplicare, urmând să emită citații pentru aceștia.

Decizia a venit după ce premierul Victor Ponta a afirmat că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat și că nu există un mandat de aducere a elevilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiției să discute cu procurorul general, „pe cale ierarhică”, despre această situație.

„Am întrebat și am înțeles că nu este un mandat de aducere, deci, dacă nu e, să facă bine să facă citație procurorul care are dosarul”, a spus Ponta.

El a arătat că nu știe cum s-a ajuns în această situație, dar că îi va solicita ministrului Justiției să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situație.

„Nu mai trăim în vremurile lui Daniel Morar și ale comuniștilor, să luăm oameni de pe stradă, cu atât mai puțin copii”, a adăugat Ponta.

Anterior, premierul a declarat că persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite penal, dar în același timp este important să fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori în vara anului trecut, la referendum.

Bogdan Staicu, procuror-șef la Parchetul Tribunalului București, a declarat, vineri, că în cazul candidaților care au susținut bacalaureatul la Liceul „Bolintineanu” nu au fost emise mandate de aducere, ci de citare, stabilindu-se ca din 250 de elevi care vor fi audiați, să dea vineri declarații cei care au spus că pot veni, din care 20 sunt audiați de procurori.

Staicu a precizat că sunt aproximativ 250 de elevi care trebuie audiați ca martori în ancheta privind suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” și nu s-a renunțat la aceste audieri, dar pentru că sunt foarte mulți, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanță sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

El a mai spus că pentru audiere au fost emise citații, nu mandate de aducere. Procurorul a precizat că procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

„Ar fi circulat teoria că Tribunalul București ar fi emis mandate de aducere, lucru neprocedural. Au existat procese verbale de citare”, a spus Bogdan Staicu.

Procurorul-șef Bogdan Staicu a mai spus că unii dintre cei care urmează să fie audiați au spus că pot veni vineri la Poliție să dea adeclarații.

El a precizat că 20 dintre elevi sunt audiați vineri de către șapte procurori, dintre care zece dau în prezent declarații.

Staicu a adăugat că toți elevii de la Liceul „Bolintineanu” care vor să dea declarații vineri pot veni la Poliția Capitalei.

Procurorul-șef a mai spus că vor fi audieri și sâmbătă, apoi va fi o pauză duminică, iar luni vor fi reluate.

Staicu a mai arătat că părinții se puteau interesa dacă urmau să fie audiați copiii lor și puteau fi de față la audieri, întrucât a fost pus la dispoziția acestora un număr de telefon.

În legătură cu autocarele care au fost trimise în fața sediului Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, Staicu a spus că acestea au fost doar pentru a ușura deplasarea celor care au spus că pot da declarații vineri.

„Toți cei prezenți la Poliția Capitalei sunt elevi care au dorit să fie audiați, s-a renunțat la transport cu autobuze și s-a deplasat fiecare cum a putut”, a precizat Staicu.

El a mai spus că unii dintre elevii audiați vineri au venit însoțiți de avocați, alții de către părinți.

De asemenea, procurorii de la Parchetul Tribunalului București și polițiștii au ridicat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” înscrisuri și obiecte în ancheta privind frauda la bacalaureat, nefiind făcute percheziții asupra elevilor sau profesorilor.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba și literatura română.

La câteva ore după susținerea probei la Limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.

Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, directorul și directorul adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum și directorul Școlii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influență, aceasta fiind arestată marți, în urma unei decizii a Tribunalului București.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor