Prima pagină » Știri » Elevii de nota 10 la BAC. „Am ales să continui studiile în Marea Britanie, acolo vocea studenților contează”

Elevii de nota 10 la BAC. „Am ales să continui studiile în Marea Britanie, acolo vocea studenților contează”

Elevii de nota 10 la BAC. „Am ales să continui studiile în Marea Britanie, acolo vocea studenților contează
Detalii în articol

În județul Alba, două eleve au reușit să obțină media 10 la Bacalaureat și fiecare dintre ele și-a făcut deja planurile de viitor.

Andra Teodora este o fire carismatică, implicată în activități de voluntariat, pasionată de artă, muzică, fotografie și desen. Ea a absolvit Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia și a obținut media 10 la Bacalaureat cu toate că din clasa a IV-a până în a X-a a trăit în Italia.

„Probele la Bacalaureat au fost așa cum mă așteptam, accesibile. O pregătire consistentă și progresivă, dar în primul rând coerentă și preventiv gândită m-a ajutat să obțin rezultatele optime pe care mi le doream. A fost însă puțin mai greu, deoarece m-am mutat, din nou, în România când eram în clasa a X-a”, a declarat Teodora.

Vacanța de vară a început pentru ea marți, după publicarea rezultatelor, deoarece este admisă la King´s College London la profilul Dezvoltare Internațională, pe baza scrisorilor de recomandare și de intenție, a atestatului de limbă engleză IETLS, respectiv a mediei obținute la BAC.

„Studiile de dezvoltare internațională analizează transformările sociale, politice și economice implicate în dezvoltare și probleme cheie precum globalizarea, inegalitatea, sărăcia, relațiile de gen sau degradarea mediului. Am ales Marea Britanie și în special King´s College London deoarece această universitate se afla în Russell Group. Aici învățământul este dus la un nivel bun și, evident, atenția se canalizează asupra exponenților care au ceva de oferit, iar vocea studenților contează”, a explicat decizia luată.

Vrea să plece din țară deoarece învățământul românesc are „numeroase fisuri și este complet dezorganizat”, iar „atenția acordată educației este insuficientă”.

Nici după terminarea studiilor nu s-ar mai întoarce în țară și spune că își dorește să lucreze în domeniul relațiilor internaționale, exemplificând organizații și instituții precum ONU, UNICEF, Parlamentul European, ILGA sau International Federation for Human Rights.

Cealaltă elevă din Alba cu 10 la Bacalaureat, Georgiana Maria Medruț, absolventă a Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, nu vrea să studieze în străinătate „deoarece avem o țară superbă, dar care are nevoie de o schimbare și de oameni hotărâți să facă acest lucru”.

Pentru ea, vacanța nu a început deoarece urmează să susțină admiterea la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dorind să devină apoi magistrat.

„Am ales să urmez Facultatea de Drept deoarece domeniul judiciar, în special tot ceea ce înseamnă criminalistica, mă fascinează. Cred că a fi judecător îmi va împlini visul de a-i ajuta pe oameni și a face dreptate, un lucru necesar pentru fiecare cetățean deoarece cu toții cerem la un moment dat dreptate, dar uneori nu împlinim acest lucru”, a spus Georgiana Medruț.

Și pentru Georgiana subiectele la BAC au fost accesibile, iar media 10 a obținut-o „învățând constant”.
Una dintre pasiunile sale este cititul, iar unul dintre autorii preferați este Feodor Mihailovici Dostoievski, fiind impresionată de celebra operă a scriitorului rus, „Crimă și pedeapsă”.

Elevii gorjeni de 10, între Londra și București

În județul Gorj patru dintre absolvenții de liceu au reușit să obțină media 10 la sesiunea din acest an a examenului de Bacalaureat. 

Pentru Ioana Patricia Ișfan, rezultatul nu a fost o surpriză, întrucât a avut rezultate deosebite la olimpiade, în toți anii de liceu. Ea a absolvit secția de Matematică – Informatică a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, în calitate de șefă de promoție.

„Povestea «zecelui» meu la examenul de Bacalaureat a început acum mult timp și a fost urmată atent de ambiție și devotament. Nu ar fi fost posibilă dacă ar fi început acum câteva luni, deoarece s-a fondat pe o bază solidă de cunoștințe acumulate în timp. Cu toate acestea, ultimele luni au jucat un rol decisiv în obținerea acestei note, deoarece au fost dedicate exclusiv pregătirii examenului de bacalaureat. Deși a fost o perioadă încărcată, nu am privit-o ca pe o corvoadă, căci am îndrăgit mereu materiile de examen: Limba și Literatura Română, Matematică și Chimie Anorganică. Câteva ore de pregătire individuală pe zi au fost suficiente”, a declaran Ioana Patricia Ișfan.

Tânăra spune că un rol decisiv l-au avut profesorii școlilor pe care le-a urmat. Pentru că este un „produs” al învățământului românesc, Patricia dorește să își continue studiile tot în România.

„Voi urma cursurile Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, Facultatea de Medicina Generală. Performanța la olimpiada internațională îmi asigură înmatricularea la această facultate fără a mai susține examenul de admitere. Nu știu ce îmi va rezerva viitorul după absolvirea facultății, însă sper să ajung un cardiolog de succes”, a mai precizat Ioana Patricia Ișfan.

La polul opus se află Delia Ionete, absolventă a Colegiului Național „George Coșbuc” din Motru, care a obținut tot 10 pe linie la Bacalaureat. Tânăra de 18 ani intenționează să plece din țară.

„O să merg la Londra, City University of London, unde voi participa la cursul Mathematics with Economics and Finance. Mi-au plăcut foarte mult orașul și calitatea sistemului de învățământ din Marea Britanie. Vreau să devin profesoară de matematică. Nu m-am hotărât încă, dar cred că o să rămân în străinătate. M-a dezamăgit în România sistemul de învățământ. Toate examenele au fost mereu o provocare pentru mine și consider că o să mă ajute foarte mult în cariera pe care vreau să o urmez”, a declarant Delia Ionete.

Adina Mergea, o altă elevă care a obținut media 10 la bacalaureat, a fost olimpică la istorie în liceu și vrea să urmeze Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București, iar fosta sa colegă, Oana Mihaela, va opta pentru Facultatea de Informatică din cadrul Universității București.

Doi băieți de 10 în Cluj: un viitor scriitor și-un diplomat de succes

Cele două medii de 10 din Cluj au fost obținute, de această dată de doi băieți. Unul dintre ei se visează scriitor și va studia Filosofia, în timp ce cel de-al doilea dorește să învețe tainele relațiilor internaționale. 

Radu Andreescu de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca a declarat că rezultatul de la examenul de Bacalaureat trebuie să fie o reflectare a activității de elev de-a lungul liceului.

„Sedimentele unor cunoștințe acumulate în școală sunt mult mai vechi, iar acum am pus ordine între cunoștințe cu puțin înainte de examen. Eu nu percep acest rezultat ca pe o victorie extraordinară, este pur și simplu o realizare bună. Cel mai important este faptul că înseamnă un start bun în viață, mai mult decât o performanță în sine”, a spus Radu.

Opțiunea sa de viitor este Facultatea de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, în condițiile în care visează să devină scriitor.

„Asta este alegerea mea de mai demult, iubesc literatura, îmi place să scriu, iar decizia a fost luată mai demult”, a spus absolventul.

La rândul său, celălalt elev de 10, Raul Oltean, de la Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, susține că secretul mediei sale este „munca asiduuă” și faptul că nu a lăsat învățatul pe ultima sută de metri.

„Am început studiul pentru examenul de Bacalaureat încă din toamnă, nu am lăsat totul pe ultima sută de metri și am muncit, am făcut schițe, sinteze, pe care le-am învățat. Am fost atent la cerințe și am avut o lucrare îngrijită. Cred că toate acestea au contribuit la obținerea mediei zece, după ce am luat note de zece la Română, Matematică și Istorie-Geografie. Colegii și profesorii m-au felicitat și mi-au spus că meritam acest rezultat după munca asiduuă depusă”, a spus Raul.

Acesta își dorește să urmeze o carieră în diplomație, astfel încât se va înscrie la Relații Internaționale, la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, mai ales că vorbește și engleză și franceză.

„Când am ales medicina, mi-am dat seama că mă văd făcând doar asta și că îmi place foarte mult să îi ajut pe ceilalți”

Trei eleve din Brașov, două de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” și una de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” au obținut media 10 la bacalaureat și toate trei au decis deja pe ce drum ar dori să meargă mai departe.

Mara Similie își va încerca norocul la Medicină în Cluj, Mara Vizitiu vrea să studieze biochimia în Capitală, iar colega ei de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Ioana Bodean, își dorește să studieze istoria în Anglia.

Mara Similie de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” este o fire emotivă, dar hotărâtă, care a știut încă din clasele de gimnaziu pe ce drum vrea să meargă, respectiv medicina. Acum se pregătește intens pentru examenul de la Facultatea de Medicină din Cluj pe care îl va avea de trecut peste două săptămâni.

Mara spune că s-a pregătit mai mult pentru facultate decât pentru bacalaureat. Nu a făcut meditații nici la română și nici la matematică și a rămas doar cu ce „a prins” din clasă. Ea își dorește să devină medic încă din clasa a VII-a, când a învățat anatomia, dar o tenta să devină și profesoară. A decis, însă, clar că vrea să urmeze medicina anul trecut, când a făcut practică la Spitalul de Copii din Brașov și a știut că își dorește să devină medic pediatru.

„Când am ales medicina, mi-am dat seama că mă văd făcând doar asta și că îmi place foarte mult să îi ajut pe ceilalți. Aș vrea să fac ceva cu viața mea în așa fel încât să conteze și mi se pare că asta mi se potrivește mie”, a spus Mara.

La rândul ei, Mara Vizitiu își dorește să studieze biochimia la București.

„Sunt foarte foarte fericită. Nu a fost neapărat un obiectiv pentru mine să iau media 10, dar m-am gândit la un moment dat că ar fi un lucru frumos dacă aș reuși asta. Mă așteptam să iau 10 la chimie și matematică, dar la limba română a fost o surpriză pentru mine. O să dau mai departe la Biochimie în București pentru că mi-ar plăcea să lucrez în cercetare. Chimia mi-a plăcut dintotdeauna și mă fascinează indeea de a lucra într-un laborator”, a spus Mara.

Colega ei, Ioana Bodean, declară că încă nu s-a decis foarte bine ce vrea să devină în viitor, însă își dorește să studieze mai departe istoria.

Ea a aplicat deja la mai multe facultăți din Anglia, unde dorește să își continue studiile.

„Nu mă așteptam la limba română să iau chiar zece, în rest nu a fost o mare surpriză. Am încercat din timp să îmi organizez timpul, să recapitulez materia pas cu pas, pentru a nu fi obligată pe ultima sută demetri să torn toată informația. Și pot spune că am avut timp și de hobby-urile mele – desenul, muzica, drumețiile și cititul”, a spus Ioana.

Directorul Colegiului Național „Andrei Șaguna”, prof. Dorel Agache, se declară mândru de cele două „șaguniste” de 10, însă adevărata performanță a liceului este faptul că peste 80% dintre elevi au avut medii peste 9 la bacalaureat.

„Și cele două medii de zece sunt excepționale, dar nu acesta este în primul rând marele succes al Colegiului Șaguna, ci faptul că 80% dintre elevii noștri au medii între 9 și 10 și sunt absolut convins că vom depăși locul 5 în topul liceelor la nivel național. Din 175 de elevi, 142 au medii între 9 și 10, iar ponderea mediilor peste 9.50 este foarte mare -73 de elevi. Acesta este rezultatul senzațional și marea noastră bucurie”, a spus profesorul.

 

 

Citește și