Prima pagină » Știri » Elevii din aproape 100 de clase din Cluj și Sibiu fac cursuri de educație medicală și prim ajutor

Elevii din aproape 100 de clase din Cluj și Sibiu fac cursuri de educație medicală și prim ajutor

Elevii din aproape 100 de clase din Cluj și Sibiu fac cursuri de educație medicală și prim ajutor
Elevii din aproape o sută de clase din Cluj și Sibiu, dar și din 12 școli din Capitală fac cursuri de educație medicală și prim ajutor, în cadrul proiectului pilot "Sunt Primul Ajutor! SPA Junior", cu sprijinul serviciilor de ambulanță.

Proiectul pilot de educație medicală „Sunt Primul Ajutor! SPA Junior” se desfășoară în 15 clase din Cluj și 76 de clase din Sibiu, dar și în 12 școli din București, cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor, care îi învață pe copii când și cum să sune la 112, manevre de prim ajutor, precum și despre alimentație, igienă, comportament în situații de urgență, a declarat inițiatorul proiectului, Mihaela Arion.

Proiectul a început acum doi ani, odată cu apariția „Ghidului de educație medicală și prim ajutor – Sunt primul ajutor! SPA Junior!”. În București se derulează deja în 12 școli, iar majoritatea serviciilor de ambulanță, sprijinite de inspectoratele școlare, s-au oferit să țină aceste cursuri în școli.

A fost lansată și o variantă online a ghidului – site-ul „suntprimulajutorjunior.ro” – redactat în patru limbi: română, engleză, franceză și maghiară.

Proiectul pilot din școli „Sunt primul ajutor!” presupune mai mult decât predarea unui curs, pentru că se bazează pe practica echipajelor de voluntari experimentați și specialiștilor din serviciile de ambulanță, inspectoratele școlare și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care gestionează Sistemul Unic 112.

„Este foarte important să începem educația medicală și de prim ajutor a copiilor cât mai de timpuriu. Acesta este și rolul acestor ore de educație sanitară. Pe lângă faptul că ne ajutăm pe noi toți învățându-i tehnici de prim ajutor, îi ajutăm pe ei să crească sănătoși, să fie adulți sănătoși, să învețe noțiuni de igienă, să se ferească de boli transmisibile și să intervină atunci când lângă ei se produce un accident acasă, la școală”, a explicat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Ea este implicată în proiect alături de Horia Sim, manager al Serviciului județean de Ambulanță Cluj, și Alina Felicia Tărnăuceanu, manager al Serviciului de Ambulanță Sibiu.

Citește și