Elevii din aproape 3.000 de școli vor fi învățați să acorde primul ajutor și cum să reacționeze în caz de cutremur
Elevii din aproape 3.000 de școli din toata țara vor fi învățați să acorde primul ajutor, ce să facă în caz de cutremur sau dacă îi prinde furtuna pe stradă, despre importanța donării voluntare de sânge și când să sune la 112, într-un proiect inițiat de Societatea de Salvare București.
„Vom organiza concursuri pentru copii, în funcție de grupa de vârstă, pe care le monitorizăm în așa fel încât aceste informații de educație medicală, foarte importante în dezvoltarea lor ulterioară, să fie înțelese și apoi puse în practică”, a declarat, marți, agenției MEDIAFAX, președintele Societății de Salvare București, Cristian Grasu.
Potrivit medicului, din numeroasele vizile ale școlarilor la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, a constatat că elevii din clasele mici, chiar și copiii de grădiniță înțeleg rapid lecțiile de prim ajutor ținute de voluntari. Mai mult, potrivit părinților, copiii sunt nerăbdători să pună în practică lecția învățată.
Astfel, proiectul de educație medicală în școli va fi implementat, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, în aproximativ 3.000 de unități.
Însă mai întâi va fi implementat un proiect pilot în 12 școli din București. Elevii din învățământul primar vor învăța și pune în practică noțiuni de educație medicală, incluzând elemente de prim ajutor și de prevenire a afecțiunilor transmisibile. De asemenea, ei vor învăța cum să evite accidentele la școală, acasă și pe stradă, cât de periculoase sunt drogurile, alcoolul și tutunul, despre importanța donării de sânge, dar și despre modul de organizare, funcționare și utilizare a Sistemului Național Unic pentru Apel de Urgență 112.
Proiectul pilot, care va dura un an, este susținut de Societatea de Salvare București, Inspectoratul Școlar al Capitalei, Serviciul de Ambulanță București – Ilfov și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
„Dacă totul se desfășoară bine îl vom generaliza la nivelul Municipiului București, dezvoltand temele în orele de dirigenție”, a spus inspectorul școlar Diana Melnic.