Prima pagină » Știri » Elevii din România cară în spate peste 6 kg în fiecare zi. Legea spune că nu au voie mai mult de 2,5 kg. Planul părinților pentru a le ușura ghiozdanul

Elevii din România cară în spate peste 6 kg în fiecare zi. Legea spune că nu au voie mai mult de 2,5 kg. Planul părinților pentru a le ușura ghiozdanul

Elevii din România cară în spate peste 6 kg în fiecare zi. Legea spune că nu au voie mai mult de 2,5 kg. Planul părinților pentru a le ușura ghiozdanul
Elevii din România cară în spate peste 6 kg în fiecare zi. Planul părinților pentru a ușura ghiozdanul

„Campania a plecat de la discuțiile pe care le-am avut cu părinții, dar și după discuțiile avute cu reprezentanții ministerului unde am cerut să se facă câte un manual pentru fiecare semestru, astfel încât să ușurăm greutatea ghiozdanului coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare care reprezintă o povară pe umerii copiilor noștri. Sperăm, prin această campanie, să reușim să sensibilizăm ministerul ca din anul 2017-2018 manualele să se facă în două volume. Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7 – 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape triplu față de recomandările Ministerului Sănătății”, a declarat pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, președintele Federației Asociaților de Părinți.

Federația părinților a identificat mai multe soluții care ar putea fim puse în practică și care ar putea să ajute la rezolvarea acestei probleme.

„Se poate ca profesorul să folosească, la școală, în loc de manuale, fișe, iar manualul să rămână acasă. În școlile care au o dotare performantă să se folosească manualele digitale. Ar mai fi și o varinată costisitoare, care nu cred că este posibilă, să se facă două exemplare ale aceluiași manual, unul să rămână la școală și unul să fie acasă Vrem să vedem dacă această campanie va avea și rezultate pentru că acum s-a creat un fenomen prin care părinții sunt împotriva profesorilor și profesorii sunt împotriva părinților. Vom încerca să facem bannere pe care să le punem în școli și părinții să fie înștiințați despre această campanie. Poate îi determinăm să semneze și petiția. Personal, pe fetița mea, care este clasa a V-a, nu o las să ducă ghiozdanul în spate”, a adăugat Iulian Cristache.

Ministerul Educației susține că se pregătește revizuirea programei școlare, ceea ce ar duce la reducere volumului manualelor și a greutatății ghiozdanului.

„Avem un proiect de revizuire a programei școlare și a manualelor școlare și care va atinge, implicit, și problema ghizdanului pentru că în momentul de față, avem manuale foarte voluminoase, din cauza faptului că sunt unele părți care depășesc conținutul prevăzut în programele școlare. Astfel, încercăm să obținem manuale cu un număr mult mai mic de pagini și care să ușureze și ghiozdanul. Ar mai fi o soluție ca elevi să-și lase o parte din manuale la școală, dar, în condițiile în care ei trebuie să se pregătească și acasă, au nevoie și acasă manuale. Sunt multe școli în care învață în două schimburi și este foarte dificil ca spațiile pentru manuale să fie suficiente. Vom colabora și cu Ministerul Sănătății și cu alte instituții care ar putea să intervină în această zonă”, a declarat pentru MEDIAFAX, Pavel Năstase, ministrul Educației.

Ordinul 1955/1995 semnat de Iulian Mincu, fost ministru al Sănătății, reglementează clar că un ghiozdan nu poate să cântărească mai mult de 2,5 kilograme.

„Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, vor fi adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariției deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conținutului ghiozdanului nu va depăși 2-2,5 kg”, se arată în art 28 al Ordinului de ministru 1955/1995.

Medicii atrag atenția asupra problemelor de sănătate pe care elevii le-ar putea căpăta cărând zilnic multe kilograme.

„Dacă la început vorbim despre o postură deficitară, în timp, acești copii pot dezvolta niște dureri foarte mari de spate. Creșterea și dezvoltarea este influențată de factorii de mediu și de stimuli la care este supus corpul. Dacă un copil va purta o perioadă destul de îndelungătă un ghiozdan cu o greutate ce depășește 10% din greutatea corpului său, atunci corpul va reacționa la această greutate. Umerii vor fi mai aduși, capul va fi mai în față, iar coloana își va accentua curbura, iar postura copilui va fi anteriorizată, ceea ce nu este fiziologic ducând în timp la diverse patologii la vârsta adultului”, a explicat pentru MEDIAFAX, Bogdan Goga, fizioterapeut.

Părinții sunt cei care, în mod direct, se confruntă cu kilogramele pe care elevii le duc în spate.

„Dacă ar exista o metodă prin care să scape de tot de ghiozdan, ar fi foarte bine. Nu este posibil ca un copil de clasa a patra să care în spate 6-7 kilograme. Mă doare pe mine, adult, o astfel de greutate, de ei ce să mai zicem” a aformat Diana, mama unei eleve

„Eu i-am cumpărat un ghiozdan pe roți ca să îl tragă după el pentru că are multe manuale, caiete, auxiliare și alte materiale necesare. Dar mă gândesc, câți părinți își permit să cumpere copilului un ghiozdan mai comod? Un coleg de al lui de clasă a fost la ortoped pentru că îl durea foarte rău spatele de la ghiozdan”, a spus Cornelia, mama unui băiețel de 10 ani.

Autor

Citește și