Elevii vor fi miercuri în grevă japoneză, în semn de protest față de subfinanțarea educației
Elevii vor purta miercuri banderole albe în semn de protest față de subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe, după orele de curs, se vor alătura manifestațiilor studenților, a anunțat Consiliul Național al Elevilor.
UPDATE: Elevii bucureșteni nu vor face grevă japoneză și nici nu se vor solidariza cu acțiunile de protest ale studenților, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, vicepreședintele Consiliului Municipal al Elevilor București (CMEB), Cleopatra Nestor.
„Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorități. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Național al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor.
Vicepreședintele Consiliului Municipal al Elevilor București a mai spus că elevii bucureșteni nu vor participa nici la protestul anunțat de studenți.
„Nu vom participa nici la protestul studenților. Suntem elevi, ne vedem de calitatea de elev”, a adăugat Nestor.
Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel național, trage un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, potrivit unui comunicat remis marți MEDIAFAX.
Printre principalele revendicări ale elevilor este și dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ.
„Există numeroase cazuri în care școlile nu au autorizație sanitară de funcționare și nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă școli cu toalete în curte și
fără apă potabilă. De asemenea, în unele situații, școlile sunt încălzite cu sobe vechi și degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învățare adecvat, unitățile de învățământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar și spații destinate activităților extra-curriculare”, a precizat sursa citată.
Totodată, elevii cer decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști.
„Consiliul Național al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanța guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educației Naționale”, se mai arată în comunicat, precizându-se că suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanța de 50 de kilometri este de 120 lei.
Lipsa decontării integrale a abonamentului „determină, în continuare, o creștere a ratei abandonului școlar, în condițiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanța cheltuielile de transport”, mai spune CNE.
Elevii mai cer și creșterea alocațiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, și anume 42 de lei (aproape 10 euro).
Totodată, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, revizuirea curriculumului școlar și a conținuturilor manualelor școlare și adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenilor economici
„Elevii sunt beneficiarii direcți ai sistemului educațional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educației Naționale, în timp ce Guvernul nu își respectă propriile asumări și angajamante față de aceștia și de sistemul educațional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educație. Educația este considerată ca fiind o prioritate națională, însă nu a fost tratată corespunzător”, a se mai menționează în comunicatul CNE.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a anunțat pentru miercuri proteste de stradă în Capitală și în centrele universitare din țară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație.
Protestele vor avea loc la București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba Iulia.
În Capitală, au fost stabilite două puncte de întâlnire pentru cei care doresc să participe la protest: la ora 12.00, la Belvedere, pentru a urma traseul: Regie – Grozăvești – Facultatea de Filosofie – Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport – Facultatea de Drept – Complexul Studențesc „Mihail Kogălniceanu” – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Piața Universității, și la ora 13.00, în Piața Romană, cu destinația Piața Universității. De acolo, participanții la protest vor porni, la ora 14.00, spre Ministerul Educației pentru a ajunge la final în Piața Victoriei.
Printre nemulțumirile studenților se numără faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească, în unele cazuri, investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.
„Totodată, studenții sunt revoltați și de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereușind să acopere nici jumătate din costurile de masă și de cazare, de faptul că jumătate dintre studenții din România ajung să renunțe la studii din motive financiare sau din cauză că nu și-au ales corespunzător facultatea și de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce privește finanțarea educației cât și rata populației cu studii superioare”, se mai arată în comunicatul ANOSR.
Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, studenții mai cer să crească finanțarea de baza a universităților până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenția cămine-cantine, să crească și fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.
Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din ianuarie, cu inițierea unei petiții de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenți din întreagă țară, care a fost depusă la Guvern și Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacție din partea instituțiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”.
În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).