„Abia am ajuns acasă. A fost o experiență foarte grea de data aceasta,” a povestit Elena Udrea la Antena 3. „Spun de data aceasta, pentru că o compar cu cea din 2015, când am fost arestată preventiv în România. A fost mult mai greu decât atunci pentru că acum există un copil, există Eva și despărțirea de ea a fost foarte greu de suportat. Am găsit-o mult mai mare decât am lăsat-o. Am lăsat-o la 13 zile, când m-au ridicat de pe stradă și am găsit-o acum mult mai mare. Cred că și ea e curioasă să mă cunoască. Încercăm să ne cunoaștem reciproc. Cel mai greu de suportat a fost că nu eram cu copilul meu. Altfel, faptul că eram cu Alina Bica a făcut mai ușoară perioada asta. Departe de țară, mult mai greu decât ce s-a întâmplat în 2015, dar Dumnezeu a făcut o minune că în Ajunul Crăciunului am ajuns acasă.”
Deși avocatul său anunțase că se va întoarce în țară imediat după ce va fi eliberată, Elena Udrea nu este la fel de sigură: „Eu nu am plecat din România pentru că voiam să călătoresc prin lume, ci pentru că era evident și acum e evident, cu tot ce s-a întâmplat, cu această decizie a Curții Constituțională care a desființat atâtea hotărâri ale ÎCCJ, printre care și a mea și a Alinei Bica. E clar că am avut dreptate și că am fost țintele unui abuz în țara noastră. Vom vedea ce se întâmplă, depinde foarte mult de ce se întâmplă și în România”.
Elena Udrea a fost șocată de faptul că polițiștii din Costa Rica au ridicat-o de pe stradă, iar pe Alina Bica chiar cu pistolul la cap, cu toate că știau unde locuiesc și aveau numerele lor de telefon.
„Gândiți-vă că eram pe stradă cu copilul meu, la prima ieșire cu un copil de 13 zile. Ne întorceam acasă pentru că trebuia să mănânce. M-au luat de pe stradă și nu i-a interesat,” a povestit Elena Udrea. „E foarte greu cu drepturile omului oriunde în lume. Alina Bica a fost luată de pe stradă, i s-a pus pistolul la cap, în condițiile în care noi anunțaserăm unde suntem, aveau telefoanele noastre, ale avocaților, nu ne-am ascuns, nu am fugit. Eu pot să trec peste foarte multe lucruri și probabil că Dumnezeu mi-a dat putere să rezist la multe încercări, dar faptul că am fost luată de lângă copilul meu de 13 zile și timp de trei zile nu a interesat pe nimeni că un copil crește fără mamă și e nevoit să se hrănească altfel decât la sânul mamei, pentru mine a fost o încercare care mă pune pe gânduri.”
Udrea invocă rezolvarea unor formalități, dar mai ales îngrijorarea că va fi judecată de aceiași magistrați, care au condamnat-o la 6 ani de închisoare.
„Vom vedea, copilul deocamdată nici nu are pașaport. Eu sunt refugiat pe considerente politice cu statut provizoriu. Vom vedea. Nu aș vrea să spun mai multe lucruri acum, pentru că aici, în Costa Rica, lucrurile sunt foarte sensibile și nu aș vrea să încurc ce am de făcut aici. Vom vedea zilele următoare. Nu e vorba de frică, însă trebuie să am o analiză corectă asupra ceea ce se întâmplă. Nu înseamnă că această decizie a Înaltei Curți schimbă neapărat lucrurile, pentru că aceiași judecători vor judeca din nou cauzele. Faptul că s-au desființat niște decizii nu înseamnă că neapărat s-a schimbat totul, au rămas aceiași judecători,”, a explicat fostul ministru.
„Nebunia a început după 2014 încoace și a început în momentul în care sistemul a fost lăsat liber, nu a mai fost nimeni care să poată să îl controleze. Iohannis este creația sistemului. Domnul Dragnea a crezut că face pace cu sistemul și că se dă prieten cu Kovesi și Coldea. Deci nebunia a început după 2014 și toate condamnările acestea abuzive și ilegale. Sunt foarte multe lucruri de schimbat, însă cred că pentru asta avem nevoie de lideri politici curajoși,” apreciază Elena Udrea, care acuză completurile de cinci judecători că au dat sentințe la comandă, din 2014 și până acum.
„Faptul că trei ani de zile, s-au făcut aceste abuzuri, faptul că s-a încălcat legea și s-au creat aceste completuri de judecată, de 5 judecători, prin faptul că președintele acestui complet era numit întotdeauna, fie președintele Înaltei Curți, fie adjunctul, era evident că erau complete de comandă. Dacă nimereai pe culoar, așa cum am nimerit eu, spre exemplu, nu aveai nicio șansă la o judecată corectă. Nu aveam cum să fiu judecată corect cu Ionuț Matei, în completul meu de judecată sau cu doamna Simona Popescu. Iar lucrul acesta a fost constatat în mod absolut curajos de CCR. Eu mă bucur că în cazul meu întâi s-a dat un termen de 28 ianuarie. Gândiți-vă ce abuz… să rămâi cu o hotărâre declarată nulă de CCR în arest încă o lună și ceva, cât ar fi trebuit să rămân eu, dacă nu se dădea un termen a doua zi după ce am avut această judecată,” a mai spus Udrea.
Fostul ministru susține că prin sentințe nedrepte au fost îndepărtați mulți lideri politici incomozi.
„Acest sistem prin care adversarii puterii oculte din România sunt executați sau erau executați, și anume un dosar creat la SRI, preluat de DNA-ul lui Kovesi și apoi trimis la ÎCCJ, unde completurile de cinci judecători dădeau sentințe la comandă, era un sistem foarte bine pus la punct, în care adversarii sistemului ocult erau executați și scoși din joc, fără nicio șansă la o judecată corectă. Motivul era acesta… de a lăsa cale liberă sistemului condus multă vreme de Coldea, de Kovesi, de doamna Stanciu în strategia lor de a conduce România în mod ocult și ilegal”, a completat Udrea.
Referior la informațiile potrivit cărora ar fi fost audiată de cei de la FBI, fostul a declarat că „eu nu știu exact ce s-a spus cu povestea asta cu FBI-ul și nu știu cine a avut interes să o inventeze. Categoric nu.(…) Și în niciun caz nu aș minți ca să îmi creez mie o situație favorabilă, chiar dacă asta ar însemna să ies din pușcărie din Costa Rica. Nici nu a venit nimeni de la FBI să mă întrebe ceva și nici nu aș fi avut ce să le spun”.
Chestionată dacă regretă că a contribuit la numirea fostului procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, Elena Udrea a spus că „dânsa era Zeița anticorupției. Vorbim de anul 2013. Cine își imagina ce face doamna Kovesi? Oriunde, oricine ar fi susținut-o tocmai pentru faptul că se lupta cu corupția. S-a dovedit că dânsa era o persoană coruptă care făcea parte din acest sistem care își dorea să conducă România dincolo de clasa politică. Dânsa a fost un pion, omul potrivit pe care l-au găsit pentru funcția aceasta. Au fost și sunt mulți alții care au contribuit la succesul acestui sistem. Din fericire, se pare că lucrurile încep să intre într-o oarecare normalitate.”
O instanță din Costa Rica a decis luni, eliberarea din arest preventiv a Elenei Udrea și a Alinei Bica.
Avocatul Elenei Udrea și Alinei Bica depusese vineri o cerere de eliberare la Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia orașului San Jose. Biroul pentru Evaluare Tehnică și Relații Internaționale (OATRI) din cadrul Ministerului Public din Costa Rica a prezentat documente oficiale prin care se arată că România a anulat solicitarea de extrădare. Ca urmare, instanța eliberarea din arest preventiv a Elenei Udrea și a Alinei Bica, informează site-ul de știri AmeliaRueda.com.
Elena Udrea și Alina Bica se aflau în detenție preventivă în Costa Rica din 3 octombrie, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Magistrații Tribunalului București au revocat, vineri, solicitarea de extrădare pentru Elena Udrea și Alina Bica din Costa Rica, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție de suspendare a executării pedepsei. Tribunalul București a retras cererile de extrădare pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și pentru fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica din Costa Rica, în baza Articolului 67 din Legea 302 privind cooperarea internațională în materie penală, acestea fiind procedurile având în vedere hotărârea de la ÎCCJ.