Elveția a devenit un satelit al UE, nevoită să se conformeze deciziilor luate la Bruxelles
Elveția a devenit în prezent un satelit al Bruxelles-ului, ea așteptând, ca un valet în anticamera europeană, ca statele învecinate să ia decizii tranșante și ulterior fiind nevoită să se adapteze pentru a fi "în regulă", se arată într-un articol de opinie publicat de Le Temps, în ediția online. Elveția "este mai integrată în Uniunea Europeană decât am putea crede, și toate deciziile luate de cele 27 (de state membre ale blocului european) au un impact asupra țării noastre", apreciază autorul articolului, Gregoire Carasso, vicepreședintele filialei din Geneva a organizației Noua Mișcare europeană elvețiană.
"De ce spunem că Elveția nu poate refuza extinderea regimului de liberă circulație a persoanelor pentru România și Bulgaria? Deoarece statele membre au decis să le includă în club", afirmă semnatarul comentariului, adăugând că, dacă UE va decide să permită aderarea Turciei, se va întâmpla același lucru. Și dosarul fiscalității constituie o problemă-spinoasă. Bruxelles-ul a anunțat Berna, la începutul lui 2007, că cele 27 de state membre UE nu vor mai accepta ca beneficiile înregistrate de companii pe piața unică să fie supuse unor impozite mai mici decât cele aplicate companiilor locale.
Clasa politică elvețiană este însă îngrijorată de o asemenea imixtiune a Uniunii Europene în afacerile interne ale țării. Dacă Berna nu urmează cu supunere aceste indicații, relațiile bilaterale vor avea de suferit și odată cu ele și nivelul de trai al populației, conchide Gregoire Carasso.