Emil Constantinescu: Am vrea și condamnarea ideologiei comuniste, nu doar a crimelor comunismului

Publicat: 21 08. 2014, 23:16
Actualizat: 28 09. 2018, 16:59

Congresul Asociației Internaționale a Foștilor Deținuti Politici și Victime ale Comunismului din Europa de Est (INTERASSO) este oraganizat, vineri și sâmbătă, la București de Fundația Română pentru Democrație, condusă de Emil Constantinescu.

La congres, care va avea loc la Parlament, vor participa delegați din Germania, Croația, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, alături de figuri reprezentative ale rezistenței anticomuniste.

„Vrem să obținem o declarație la București prin care parlamentarii români să impună condamnarea nu numai a crimelor comunismului, ci și a ideologiei comuniste. Acest lucru este foarte important să condamnăm și ideologia comunistă”, a declarat pentru MEDIAFAX Emil Constantinescu, adăugând că această rezoluție ar urma să fie trimisă la Parlamentul european.

El a mai spus că rezoluția congresului va fi adoptată în 23 august, Ziua europeană a victimelor totalitarismului.

Întrebat de ce, în timpul mandatului său, nu au fost aduși în fața instanței torționarii din fostele închisori comuniste, Constantinescu a răspuns că nu această problemă era importantă.

„După cum spunea Corneliu Coposu, important este ca noi, acum, să ne vedem visul nostru cu ochii: democratizarea României, integrarea României în NATO, și după aceea vom rezolva problemele noastre. Acesta a fost mandatul și dorința lor, a foștilor deținuți politici”, a declarat fostul președinte al României.

El a mai spus că, după câștigarea alegerilor prezidențiale, a fost preocupat să creeze instituții, precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și legi, precum cea a recuperării averilor confiscate de comuniști.

Constantinescu a arătat că foștii deținuți politici au fost promovați, în mandatul său, în funcții de conducere în timpul mandatului său.

„În 1996 s-a întâmplat o schimbare radicală. Președinte al Camerei Deputaților a devenit un fost deținut politic, Ion Diaconescu, președintele Senatului, un alt fost deținut politic, Ionescu Quintus. L-am numit ministru al Informațiilor pe Sorin Botez, fost torturat, deținut politic torturat la Aiud. Când s-a înființat Avocatul Poporului, l-am numit pe Paul Mitroi, fost deținut politic pentru revolta studenților din 1956 și inclusiv comisiile de supraveghere ale SRI și SIE au fost conduse de foști deținuți politici”, a mai spus Constantinescu.

La congresul care începe vineri la București, va fi analizată evoluția procesului de condamnare a comunismului pe plan european, plecând de la Declarația de la Praga inițiată de Vaclav Havel în iunie 2008, Rezoluția Parlamentului European asupra conștiinței europene și totalitarismului din 2009, Declarația de la Vilnius din iulie 2009, până la Platforma memoriei europene și a conștiinței din 2011, adoptată la inițiativa președinției poloneze a Uniunii Europene ca un proiect educațional care să angajeze societatea civilă în combaterea intoleranței, extremismului și mișcărilor antidemocratice.

„Aș vrea să vă spun că România nu se află în coada acestui proces. România, prin legile și instituțiile create, și amintesc numai CNSAS, IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, n.r.), se află în planul cel mai avansat european și mondial”, a spus fostul președinte.

Constantinescu a spus că toți cei din „familia adevărată a primilor democrați europeni” sunt dezamăgiți de diferența dintre idealurile lor din 1989 și ce se întâmplă acum în foste țări comuniste, dar și de ceea ce se întâmplă acum în țările din Vest.

„Noi, familia adevărată a primilor democrați europeni, nu suntem dezamăgiți numai de diferența dintre idealurile noastre din 1989 și de ceea ce se întâmplă acum în foste țări comuniste. Suntem la fel de dezamăgiți de ceea ce se întâmplă acum în țările din Vest, întrucât corupția, manipulările sunt la fel de grave și de aceea noi credem că acest congres al lupătorilor și victimelor comunismului din Europa Centrală și de Est este la fel de util ca reper moral al societății occidentale, unde, la fel ca la noi, sunt președinți și prim-miniștri trimiși în judecată pentru corupție. Peste tot există derapaje de la democrație”, a spus Emil Constantinescu.

Congresul de la București marchează 25 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist și amintind lupta împotriva
dictaturii.

Congresul INTERASSO precedent a avut loc în 14 – 18 iunie 2013 la Berlin, când s-au comemorat 50 de ani de la revolta muncitorilor germani împotriva ocupației sovietice. La congresul de la Berlin au fost prezenți președintele Germaniei, Joachim Gauck, și cancelarul Angela Merkel.

În aprilie 2014 a avut loc reuniunea pregătitoare a celui de-al 21-lea congres, găzduită de Fundația Română pentru Democrație, la care s-a decis organizarea congresului la București.