Emil Hurezeanu a primit avizul Parlamentului pentru postul de ambasador în Germania
Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu voturi 19 „pentru” și unul „împotrivă”.
Emil Hurezeanu a afirmat, la audieri, că rolul comunității românești din Germania ar putea fi „mult îmbunătățit”, apreciind că nu se poate vorbi de o invazie a românilor în această țară în contextul procentului important de oameni angajați și cu studii.
Hurezeanu s-a referit și la cozile de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, precizând că legislația electorală trebuie schimbată, iar o anumită atitudine față de diaspora română ar trebui să dispară.
El a pledat și pentru îmbunătățirea diplomației economice, menționând că există riscul ca firme cu rezonanță germană să intre în dezbateri publice nu întotdeauna favorabile.
Hurezeanu a subliniat faptul că nu trebuie să fim „definitiv satisfăcuți de nivelul schimburilor economice”, întrucât există „un potențial mult mai mare”.
Totodată, jurnalistul a afirmat că există un deficit de încredere la nivel societal în Germania care se manifestă în presă, în contextul în care vizite ale politicienilor români nu au ecoul bine meritat.
Pe de altă parte, el a spus că România și Germania sunt două țări care se cunosc bine, punctând faptul că aproape un milion de oameni, sași și români stabiliși acolo, vorbesc româna în Germania.
Președintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Emil Hurezeanu în postul de ambasador al României în Germania.
Postul de ambasador la Berlin a fost deținut anterior de Lazăr Comănescu, acesta fiind din februarie consilier prezidențial, după ce șeful statului a semnat, în 29 decembrie, decretul de rechemare a acestuia din funcția de ambasador în Germania.
Emil Hurezeanu, născut pe 26 august 1955, la Sibiu, este scriitor și publicist, fiind unul dintre cei mai cunoscuți analiști politici ai momentului.
Între 1975 și 1979 urmează cursurile Facultății de Drept din Cluj-Napoca. Din 1976 devine redactor la revista Echinox, iar din 1978 ocupă postul de secretar de redacție, publicând poezii și critică literară, alături de nume sonore precum Marian Papahagi, Ion Vartic, Ion Pop, Mircea Zaciu. După terminarea facultății, în 1979, își adună poeziile în volumul „Lecția de anatomie”, apărut la Editura Dacia din Cluj și distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. Tot în timpul studiilor este membru fondator al trupei de teatru Ars Amatoria, jucând în câteva piese care parodiau sistemul, conform informațiilor publicate pe site-ul editurii Humanitas.
Își începe cariera de jurisconsult în 1980 în zece sate din zona Sebeș-Alba, unde lucrează timp de un an. În 1981 se angajează ca librar în Sibiu, renunțând în scurt timp și la acest post. În același an, Ana Blandiana, în calitate de câștigătoare a Premiului Herder, oferă bursa redacției Echinox, iar aceasta îl nominalizează pe Hurezeanu. Pentru a putea primi pașaport, este nevoit să se angajeze ca avocat la Mediaș. Reușește să obțină pașaportul și, la 1 noiembrie 1982, pleacă la Viena.
După terminarea celor două semestre ale bursei Herder ajunge la München unde se angajează ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care îl va ocupa din 1983 până în 1994. În octombrie 1983 primește azil politic în Germania. În aceeași perioadă începe să scrie cronici politice. Totodată, devine consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio și televiziune europene.
În 1985 primește o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiază științe politice. Întors în Germania, își continuă studiile la universități americane din Europa, până la masteratul pe care și-l susține la Boston în Relații Politice Internaționale și Strategice.
În 1990 se întoarce în România și participă la „Fenomenul Piața Universității”, fiind în continuare salariat al postului de radio Europa Liberă. În primăvara lui 1994, Emil Hurezeanu devine director al departamentului românesc pentru scurt timp (până la finele lui decembrie), după care pleacă la Köln (din ianuarie 1995) pentru a lucra ca director al secției române de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice. Radio Europa Liberă se mută în iunie 1995 la Praga. Hurezeanu continuă să colaboreze cu acest post de radio. Rămâne salariat la Deutsche Welle până în 2002, când se întoarce definitiv în România.
După reîntoarcerea în România, Emil Hurezeanu s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice. A colaborat cu televiziuni precum Antena 1, Realitatea TV și Digi 24, dar și cu Europa FM și România Liberă.
A publicat volumele de eseuri politice „Între câine și lup” (1996) și „Cutia Neagră” (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, este autorul mai multor volume de poezii.
În 1998 a devenit „cetățean de onoare” al orașului Sibiu.
Emil Hurezeanu a fost în 2003, pentru câteva luni, între martie și septembrie, consilier al premierului din acea perioadă Adrian Năstase, pe probleme de analiză politică a unor fenomene externe.