Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes prima misiune pe Marte, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe

Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes prima misiune pe Marte, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe
Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes prima misiune pe Marte, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe. FOTO: Time Magazine
Publicat: 20/07/2020, 15:24
Actualizat: 20/07/2020, 15:28

Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes sonda, botezată „al-Amal” sau „Hope”duminică, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe – și prima dintre cele trei misiuni internaționale pe Planeta Roșie din această vară.

Sonda Hope a decolat din Centrul Spațial Tanegashima din Japonia, după o întârzierea de săptămâna trecută din cauza vremii nefavorabile. Racheta solidă s-a separat cu succes de vehiculul de lansare, iar sonda a stabilit o comunicare în două sensuri cu segmentul de la sol din Dubai.

Sonda Al Amal, așa cum este numită în arabă, este de așteptat să ajungă pe Marte până în februarie 2021. Va fi prima dată când Emiratele Unite au orbitat pe Marte, iar sonda va rămâne pe orbită un an marțian – echivalentul a 687 de zile pe Pământ – pentru a aduna date despre atmosfera lui Marte, transmite CNN.

„Este o onoare să fii parte a eforturilor globale de a explora spațiul profund”, a replicat contul oficial al misiunii Hope Mars, după lansare.”

Sonda Speranței este punctul culminant al fiecărui pas pe care oamenii au făcut-o de-a lungul istoriei pentru a explora profunzimile necunoscute ale spațiului.”

Statele Unite și China se angajează, de asemenea, în misiunile Marte în această vară. Perseverance Rover de la NASA și Tianwen 1 din China trebuie să se lanseze între sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, deși data exactă va depinde de condițiile de lansare zilnică.

Aceste trei țări se lansează toate în această vară datorită apariției unei ferestre bienale atunci când Pământul și Marte sunt apropiate împreună, făcând călătoria puțin mai scurtă.

NASA și-a adus felicitările după lansarea reușită a lui Hope, scriind pe pagina oficială de Twitter: „Vă doresc o călătorie de succes și aștept cu nerăbdare să vă descoperiți când vom explora amândoi Marte … abia aștept să vă alăturați în călătorie!”

Sectorul spațial în creștere

Sonda Hope este cel mai recent și cel mai ambițios pas din Emiratele Arabe Unite.
Emiratele Arabe Unite au lansat sateliți  în 2009 și 2013  dar au fost dezvoltate împreună cu parteneri din Coreea de Sud. Țara și-a fondat agenția spațială în 2014 și a stabilit obiective ambițioase, inclusiv o colonie pe suprafața marțiană până în 2117.

Oficialii guvernamentali au vorbit anterior despre programul spațial ca un catalizator pentru creșterea sectorului STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Simpla realizare a fost atât de departe o fază impresionantă pentru țara Golfului. Majoritatea misiunilor de pe Marte durează între 10 și 12 ani pentru a se dezvolta – dar oamenii de știință din Emiratele Unite au avut doar șase ani pentru a realiza proiectul.

Pentru a construi nava spațială, s-au asociat cu o echipă din SUA, la Laboratorul pentru fizică spațială și spațială a Universității din Colorado Boulder. Și pentru a găsi un obiectiv științific inedit pentru misiunea Hope, au consultat Grupul de analiză a programului de explorare a planetei (MEPAG), un forum creat de NASA pentru a planifica explorarea planetei Marte.

Au decis să folosească Hope pentru a construi prima imagine completă a climatului lui Marte pe tot parcursul anului marțian, a spus Sarah Al Amiri, conducerea științei misiunii.

„Ceea ce este unic în această misiune este că, pentru prima dată, comunitatea științifică din întreaga lume va avea o viziune holistică asupra atmosferei marțiene în diferite momente ale zilei în diferite anotimpuri”, a spus Sharaf într-o informare pre-lansare.

Studierea sistemului meteorologic al lui Marte, inclusiv schimbările în atmosferă și climă, ar putea ajuta la o înțelegere a modului în care Marte – o planetă care obișnuia să împărtășească caracteristicile cu Pământul – a mers de la a avea râuri și lacuri la a nu avea apă pe suprafața sa, spuse Al Amiri.

Pentru a combina împreună puzzle-ul, sonda va avea ca scop să ia diverse măsurători, permițând să exploreze diferite teorii. Al Amiri spune că echipa este interesată în special de o posibilă legătură între furtunile de praf și pierderea de hidrogen și oxigen – blocurile de apă din atmosferă marțiană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows