Emmanuel Macron va avea o întâlnire cu omologul său Michel Aoun, în Liban
Președintele Franței, Emmanuel Macron, se va întâlni joi cu omologul său libanez, Michel Aoun. Franța s-a arătat solidară cu Libanul, trimițând ajutoare și personal medical. După explozia avută loc marți, au murit aproximativ 100 de persoane, alte câteva mii fiind rănite.
Franța, solidară cu Libanul
Emmanuel Macron va avea o întrevedere cu președintele Libanului, Michel Aoun și cu premierul Hassan Diab, se arată într-un comunicat transmis de Președinția Franței.
Macron a scris, marți, pe Twitter că Franța va trimite la Beirut „mai multe tone de materiale sanitare” şi un detaşament de securitate civilă.
„Paramedicii vor ajunge, de asemenea, cât mai curând posibil la Beirut pentru a su sţine spitalele. Franţa este deja angajată”, a mai scris Emmanuel Macron.
Suflul deflagrației a fost resimțit la kilometri distanță
O explozie de proporții a lovit capitala Libanului, Beirut, provocând daune imense, omorând aproximativ peste 100 persoane și rănind alte mii, spun oficialii statului, relatează BBC.
În imaginile intrate în posesia Gândul se poate observa cum suflul exploziei se resimte în zone aflate la kilometri distanță. Acesta a lovit blocuri de apartamente, fiind resimțit și în largul mării.
Potrivit autorităților, spitalele din zonă sunt copleșite de victime.
Explozia vine într-un moment sensibil pentru țară, odată cu prăbușirea economică a aesteia.
Explozia ar fi fost cauzată de un accident
Conform surselor militare citate de presa libaneză, explozia din Beirut ar fi fost cauzată de un accident, nu de un atac terorist, asa cum se crezuse inițial.
“Potrivit informaţiilor preliminare, explozia din port nu este un atac terorist”, anunță grupul media Al-Mayadeen, afiliat organizaţiei şiite Hezbollah.
Tensiuni din cauza verdictului din procesul uciderii fostului premier Rafik Hariri
Tensiunile sunt, de asemenea, mari înaintea verdictului dintr-un proces privind uciderea fostului premier Rafik Hariri în 2005. Un tribunal al ONU urmează să emită verdictul în procesul cu patru suspecți, în cazul uciderii fostului premier.
În dimineața zilei de 14 februarie 2005, Rafik Hariri călătorea în coloana oficială, atunci când o explozie a avut loc într-o zonă aglomerată plină de hoteluri și bănci, provocând pagube imense și ucigându-l pe acesta.
Rafik Hariri a fost unul dintre cei mai de seamă politicieni sunni din Liban.
Uciderea premierului Hariri a dus la prezența a zeci de mii de manifestanți în stradă pentru a protesta împotriva guvernului pro-sirian.
La două săptămâni după manifestații, guvernul și-a dat demisia și Siria și-a retras forțele din țară.