Prima pagină » Știri » ENEL trebuie să dea statului român 400 de milioane de euro. Cum vor fi cheltuiți banii

ENEL trebuie să dea statului român 400 de milioane de euro. Cum vor fi cheltuiți banii

ENEL trebuie să dea statului român 400 de milioane de euro. Cum vor fi cheltuiți banii
Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât, săptămâna trecută, că societatea ENEL trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care a luat decizia de a demara acțiunea, spune că banii vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului.

În anul 2014, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica, a demarat o acțiune împotriva ENEL la Curtea Internațională de Arbitraj pentru plata unei sume de 521 milioane de euro. ENEL nu a recunoscut această suma, susținând că are de plătit mult mai puțin, respectiv 250 de milioane de euro. Pentru că negocierile nu au funcționat, s-a ajuns la arbitraj.

SAPE a solicitat ENEL plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opțiunea „Put”, așa cum s-a stabilit prin hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012.

Opțiunea „Put” prevede că Electrică are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpără un pachet de 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a prețului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007. Grupul ENEL ar fi trebuit să cumpere până la sfârșitul lui 2012 încă un pachet de 13,57% din acțiunile pe care le mai deținea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud, conform contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud. HG stabilea că prețul de vânzare este de 521.583.574 euro. Însă, tranzacția nu a avut loc, din cauza unor divergențe asupra prețului între cele două părți.

„Decizia Curții de la Paris de a acorda statului român suma de 401 milioane de euro în litigiul cu compania ENEL este una cinstită, statul obținând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere. Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza și acționa hotărât pentru a-și apăra drepturile ce i se cuvin.

Clarificarea acestui litigiu creaza premisele relansarii parteneriatului solid dintre statul român și cea mai mare companie europeana de utilități (ENEL) în beneficiul ambelor părți, al sectorului energetic romanesc si al consumatorilor romani. Cred in rolul important pe care aceasta mare companie europeana il poate juca in sectorul energetic romanesc.

Totodată, sper ca România să folosească această sumă importantă de bani, obținută la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic care are nevoie de investiții”, a declarat,pentru MEDIAFAX, Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei.

Citește și