Prima pagină » Știri » Energizantele pot AFECTA capacitatea de a conduce:”Cred că ar trebui să lăsăm aceste excese pentru când suntem liniștiți, acasă”

Energizantele pot AFECTA capacitatea de a conduce:”Cred că ar trebui să lăsăm aceste excese pentru când suntem liniștiți, acasă”

Energizantele pot AFECTA capacitatea de a conduce:

Energizantele pot afecta capacitatea de a conduce, conform unei specialiste în toxicologie. În acest context, șoferii nu ar trebui să consume astfel de băuturi înainte să se urce la volan.

O modificare legislativă care prevedea că șoferii care refuză testarea cu DrugTestul Poliției rămân fără permis până la sosirea rezultatelor de laborator a stârnit reacții negative în spațiul public. Acum, cei care refuză testarea pentru consumul de droguri cu aparatele Poliției rămân fără permis pentru 72 de ore, timp în care ar trebui să primească rezultatul analizelor de sânge.

Coordonatorul Disciplinei Toxicologie și Industria medicamentului la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, Cristina Dehelean, a explicat pentru Libertatea de ce aparatele de testare ale Poliției dau des rezultate fals-pozitive.

„Prin testele acestea rapide există posibilitatea foarte crescută de interferență între un răspuns care ar putea aparține unui drog și un răspuns fals-pozitiv pe care îl generează altceva, un alt compus, un medicament un produs vegetal, un aliment. Exemplele sunt multiple”, a precizat Cristina Dehelean.

Specialistul în toxicologie spune că nu doar substanțele interzise afectează capacitatea unui șofer, ci și băuturile energizante.

„Lăsând la o parte drogurile, chiar și substanțele acestea energizante sau care au impact asupra sistemului nervos central, pot să genereze niște influențe care pot fi neplăcute: o stare de agitație, o stare de hipertensiune accelerată, orice care poate să fie dăunător. Deci cred că ar trebui să lăsăm aceste excese pentru când suntem liniștiți acasă, nu când ne urcăm la volan”, a explicat aceasta.

Antidepresivele și antitusivele pot da rezultate fals-pozitive la testele pe bază de salivă.

„Nu degeaba codeina apare în Venena (n.r. – tabel al substanțelor toxice folosite în scop medical). Este un derivat din clasa opioidelor. Nu este de glumit cu consumul medicamentele care conțin codeină. Pot să sugereze niște răspunsuri fals-pozitive. Chiar și nitroglicerina poate să genereze la un moment dat, într-o anumită cantitate, un răspuns fals-pozitiv. Noi trebuie să avem în vedere doza (n.r. – de medicament) care se consumă. Eu, ca toxicolog, vă spun că este principiul de bază: doar doza determină anumite reacții. Poate fi un medicament sau poate fi drog, poate fi toxic. Și atunci toate acestea se iau în calcul”, a ad[ugat profesorul.

CITEȘTE ȘI:

Primele permise auto RETURNATE în urma rezutatelor inexacte ale DrugTest. Care este marja de eroarea a aparatelor poliției de circulație

OUG 84 modificată. Poliția renunță la drugtestele din China și se fac liste cu medicamentele interzise la volan. Șoferii tot rămân 3 zile fără permis

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și