Prima pagină » Știri » Enzima care poate transforma aerul în electricitate! Ce au DESCOPERIT cercetătorii australieni

Enzima care poate transforma aerul în electricitate! Ce au DESCOPERIT cercetătorii australieni

Enzima care poate transforma aerul în electricitate! Ce au DESCOPERIT cercetătorii australieni

O echipă de cercetare condusă de Universitatea din Monash, Australia, a descoperit că o enzimă care utilizează cantităţi mici de hidrogen din atmosferă poate crea un curent electric.

Potrivit studiului, care a apărut miercuri în revista Nature, cercetătorii au extras enzima consumatoare de hidrogen, denumită Huc, dintr-o bacterie comună care se găseşte în sol, denumită Mycobacterium smegmatis.

Cercetătorii au descoperit că Huc are un important suprapotenţial electrochimic, care o face să fie adaptată în mod unic pentru oxidarea unor mici cantităţi de hidrogen, precum şi pentru donarea directă a electronilor rezultaţi cofactorului respirator menachinonă.

Rhys Grinter, unul dintre autorii principali ai studiului şi cercetător în cadrul Universităţii Monash, a precizat joi că enzima Huc este ”extraordinar de eficientă’”.

„Spre deosebire de alte enzime cunoscute şi catalizatori chimici, consumă chiar şi hidrogen sub nivelurile atmosferice, mai puţin de 0.00005% din aerul pe care îl respirăm”, a spus Rhys Grinter.

Deşi cercetarea se află încă într-un stadiu incipient, descoperirea enzimei Huc are un potenţial considerabil pentru dezvoltarea unor mici dispozitive alimentate cu aer, ca o alternativă la dispozitivele ce funcţionează pe baza energiei solare, potrivit studiului apărut în revista Nature.

„Exsită posibilități infinite”

Rhys Grinter a mai spus că bacterii care produc enzime asemănătoare cu Huc sunt larg răspândite şi pot fi cultivate în cantităţi mari, ceea ce înseamnă că oamenii au acces la o sursă sustenabilă de enzime.

Cercetătorul a stabilit că intensificarea producţiei de enzime Huc va fi obiectivul cheie al unei viitoare cercetări.

„Odată ce producem Huc în cantităţi suficiente, există posibilităţi infinite pentru a fi utilizată la producerea energiei curate”, a adăugat Rhys Grinter.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și