Epava avionului, depozitată în comuna Horea, va fi preluată de anchetatori pentru a fi examinată

Epava avionului, depozitată în comuna Horea, va fi preluată de anchetatori pentru a fi examinată
Publicat: 23/01/2014, 12:43
Actualizat: 24/01/2014, 00:40

Epava avionului prăbușit în Apuseni, depozitată în noaptea de miercuri spre joi în târgul de animale din comuna Horea (Alba), va fi preluată de anchetatori în cursul zilei și transportată într-un spațiu care este deocamdată necunoscut, unde va fi examinată de experți, potrivit unor surse judiciare.

Surse apropiate anchetei au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că epava avionului prăbușit în Apuseni a fost depozitată în noaptea de miercuri spre joi în târgul de animale din comuna Horea, județul Alba, fiind păzită de jandarmi.

Conform surselor citate, în câteva ore, în comuna Horea, ar urma să sosească un camion, care va prelua epava avionului și o va transporta într-un spațiu necunoscut încă, unde va fi examinată de experți.

De asemenea, sursele au precizat că, în cursul zilei de joi, anchetatorii, împreună cu jandarmii și polițiștii, vor desfășura o acțiune de scotocire în zona în care s-a prăbușit avionul pentru a vedea dacă mai există alte resturi ale aeronavei și a le recupera.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că anchetatorii vor stabili joi la ce instituție va fi transportată epava avionului pentru a fi depozitată pe perioada anchetei.

Lazăr a spus că epava va fi apoi pusă la dispoziția experților în aeronautică pentru a fi examinată în cadrul cercetărilor.

Secretarul comunei Horea, județul Alba, Corneliu Olar, declara, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX că epava avionului care s-a prăbușit, luni, în Apuseni, a fost tăiată și încărcată în mai multe tractoare, la operațiune participând reprezentanții primăriei și localnici.

Olar afirma că resturile avionului au fost încărcate în tractoare și urma să fie coborâte de la locul producerii accidentului până în centrul comunei Horea, pe un traseu dificil de aproximativ 10 – 12 kilometri.

Pe parcursul nopții de marți spre miercuri epava avionului prăbușit în Munții Apuseni a fost păzită de jandarmi, iar miercuri au început procedurile de extragere a epavei aeronavei.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

În urma accidentului, au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara, marți seară, că în urma anchetei desfășurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, iar epava va fi păzită până când va putea fi transportată într-un loc special pentru a fi studiată.

Întrebat dacă printre probele ridicate se află și cutia neagră, procurorul a răspuns că acest avion nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de către anchetatori.

„Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcționat și pentru a-și face un punct de vedere experții în domeniu. Se va emite un raport de către inspecția de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorității Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet și apoi procurorul va putea să administreze probațiunea și să soluționeze dosarul”, afirma Lazăr.

Întrebat de ce va dura câteva luni ancheta, Lazăr răspundea că așa se procedează în cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.

De asemenea, Parchetul Curții de Apel Alba Iulia a anunțat, miercuri, într-un comunicat, că procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic de luni, pentru două infracțiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor și vătămare corporală din culpă.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat, joi, înainte de ședința CSM, că ia în calcul anchetarea modului în care au acționat autoritățile în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, în urma căruia două persoane au murit și alte cinci au fost rănite.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Mamele surogat, interzise în Italia. Ce riscă cei care încalcă legea?