Prima pagină » Știri » Epidemie de varicelă: 70 de cazuri înregistrate în Gorj

Epidemie de varicelă: 70 de cazuri înregistrate în Gorj

Epidemie de varicelă: 70 de cazuri înregistrate în Gorj
Direcția de Sănătate Publică Gorj este în alertă, după ce aproape 70 de copii, de la două grădinițe și o școală din județ, s-au îmbolnăvit de varicelă, boala contagioasă fiind răspândită de doi frați din Târgu-Cărbunești, transmite corespondentul Mediafax.

Primul focar de varicelă a fost depistat în luna octombrie, la Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor”, din Târgu-Jiu, unde au fost identificate șase cazuri.

La scurt timp, alți 47 de copii de la grădinița cu program prelungit și Școala Gimnazială „George Uscătescu”, din orașul învecinat Târgu-Cărbunești, s-au îmbolnăvit, iar 25 dintre ei sunt izolați, în prezent.

„Au fost două focare, unul în Târgu-Jiu, la o grădiniță, focar care practic s-a și închis, din 31 octombrie nu au mai fost înregistrate cazuri. A fost vorba de șase cazuri. Este un alt focar în Târgu-Cărbunești, aici au fost prinse grădinița și școala din localitate, datorită faptului că doi frați, practic doi copii bolnavi, au fost trimiși de către părinți la școală, respectiv la grădiniță și au reușit să îmbolnăvească și colegii din colectivitățile respective. La focarul din Târgu-Cărbunești, din 600 de copii înregistrați, 40 au făcut boala. Ei sunt monitorizați, deja au fost izolați la domiciliu, urmăriți de medicul de familie, iar în colectivitate se face dezinfecție zilnică, aerisire și monitorizarea celorlalți copii care au intrat în contact cu cei bolnavi”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Medicul de la Școala Generală „George Uscătescu” de la Târgu-Cărbunești susține însă că pericolul nu a trecut și ar putea apărea noi cazuri.

„Se declară încetată perioada de epidemie, în momentul în care de la ultimul caz care a apărut trec cel puțin 14 zile, atunci se consideră că nu mai apare. 47 de cazuri au fost și momentan mai sunt 25, cei mai mulți au fost la cămin, 19, dar au revenit în colectivitate. La școală sunt în prezent 22 de cazuri, iar trei la grădiniță. Nu este un număr strict de zile de stat acasă. Unii o săptămână, unii 10 zile, unii 14 zile, depinde de imunitatea copilului. La unii a debutat boala în timpul vacanței. Totul a început de la cămin, a fost un copil care are doi frați la școală. E boală contagioasă cu transmitere virală, exact ca o gripă și în momentul în care are unul pot prelua și ceilalți. Perioada de incubație a bolii e 14-21 de zile, iar copilul care a luat virusul poate să vină la școală fără să știe și atunci deja e purtător de virus”, a declarat medical școlar, Ștefania Tîrziu, pentru MEDIAFAX.

14 dintre copiii depistați cu varicelă sunt elevi în clasa a IV-a, 11 în clasa a VI-a și patru în clasa a III-a.

În urmă cu doi ani, la Târgu-Cărbunești și o învățătoare a contactat virusul.

Reprezentanții DSP Gorj avertizează părinții să nu mai trimită copii bolnavi la școală și să atenționeze profesorii atunci când există o problemă.

Pentru varicelă nu este prevăzut vaccinul în schema națională, însă acesta poate fi cumpărat din farmacii de către părinți. Specialiștii susțin însă că este eficient doar la copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani.

Citește și