Episcopii romano-catolici din Statele Unite vor decide zilele următoare dacă îi vor retrage dreptul la împărtășanie președintelui Joe Biden, ca urmare a poziției sale în problema avortului, relatează Reuters.
Potrivit sursei citate, situația este cu atât mai delicată cu cât, în ciuda faptului că Joe Biden este pentru dreptul femeilor de a decide asupra întreruperii sarcinii, liderul de la Casa Albă este un credincios practicant.
Discuțiile vor avea loc în cadrul conferinței episcopilor de la Baltimore, în perioada 15-18 noiembrie, eveniment în cadrul căruia prelații ar urma să voteze asupra unui proiect de rezoluție privind retragerea dreptului la împărtășanie înaintat încă din luna iunie.
Autorii proiectului susțin că poziția președintelui american este în contradicție cu principiile de bază ale bisericii. Biden, primul președinte catolic a SUA după John F. Kennedy, a declarat în repetate rânduri că, personal, este împotriva avortului, dar susține dreptul femeii de a alege.
Acesta a promis să protejeze dreptul femeilor la avort în contextul în care tot mai multe state americane guvernate de republicani vor modificarea legislației în sensul interzicerii întreruperii de sarcină, decizii contestate în instanță de guvernul federal (cel mai recent caz este apelul a Curea Supremă de Justiție pentru anularea legii din Texas).
Subiectul sancționării președintelui american pentru opțiunea sa a împărțit comunitatea catolică.
Aproximativ 55% dintre catolici consideră că avortul ar trebui să fie legal în toate sau aproape toate situațiile, în timp ce la nivelul întregii populații americane procentul pro-avort este de 59%, confrom unui sondaj din aprilie.
Casa Albă a transmis încă din iunie că este un subiect care ține de viața personală a președintelui, refuzând să comenteze mai mult pe această temă. “Credința este o chestiune personală a președintelui. Este ceva ce l-a ajutat să depășească momente extrem de dificile din viața sa”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
O evenutală decizie de sancționare ar trebui însă să fie validată de Papa Francisc, care și-a exprimat deja dezacordul față de astfel de decizii.
De altfel, luna trecută, președintele Joe Biden s-a întâlnit cu Papa Francisc. Acesta i-ar transmis că este ”un bun catolic” și merită dreptul la împărtășanie.