Erori și abateri financiare de peste 2,5 miliarde de lei la Primăria Odorheiu Secuiesc
Auditorii Curții de Conturi a României au constatat mai multe nereguli la primării din județul Harghita, cele mai multe abateri financiare, care depășesc 2,5 miliarde de lei, fiind înregistrate la municipalitatea Odorheiu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În Harghita, potrivit raportului Curții de Conturi a României pentru anul 2011, s-au făcut acțiuni de control sau audit la 27 de entități publice locale, fiind constate abateri care au condus la prejudicierea bugetelor locale, dar și erori sau abateri financiar-contabile în valoare totală de aproape 2,6 miliarde de lei.
Din această sumă, peste 2,5 miliarde de lei reprezintă erori și abateri descoperite la Primăria Odorheiu Secuiesc, unde s-a constatat că activele fixe corporale – aflate în patrimoniul entității publice – nu au fost reevaluate din anul 2003, precum și majorarea nelegală a tarifelor stabilite pentru activitățile specifice serviciilor de salubrizare a municipiului.
Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că este vorba despre faptul că imobilele aflate în patrimoniul Primăriei nu au mai fost evaluate de aproape un deceniu.
„Este vorba despre clădirile școlilor care sunt în proprietatea Primăriei și ani buni nu a fost reevaluată valoarea acestor imobile. Avem atâtea de făcut, sunt unele domenii care sunt mai importante, mai urgente din punct de vedere cadastral. Aceste reevaluări trebuie efectuate, dar se știe că firmele private lucrează la prețuri destul de ridicate. Noi încercăm să facem față și chiar cu forțe proprii să facem câteva reevaluări, dar nu putem face față solicitărilor nici din punctul de vedere al personalului, care s-a diminuat de la 130 la maximum 70 de funcționari publici”, a declarat Bunta Levente.
Primarul a susținut că acest demers este necesar, însă a afirmat: „din punctul nostru de vedere nu reprezintă chiar o prioritate, întrucât nu intenționăm să vindem aceste imobile”.
În ceea ce privește majorarea tarifelor de salubrizare, Bunta Levente a afirmat că ea putea fi făcută, în timp ce Curtea de Conturi apreciază că s-a realizat fără respectarea legii, litigiul urmând să fie soluționat în instanță.
„Cei de la Curtea de Conturi susțin că majorarea taxelor care se aplică în cazul serviciilor de salubrizare sau chiar modul de calcul privind suprafețele publice, al valorilor care se redau în contravaloarea acestor servicii ar fi nelegale. Majorarea s-a făcut printr-o hotărâre a Consiliului Local (CL) din cauza inflației, indexării prețurilor care tot cresc din diferite motive. Noi considerăm că această majorare a putut fi efectuată, iar Curtea de Conturi susține că în acele condiții n-ar fi trebuit și nu conform acelor metodologii. CL poate să mărească aceste valori, ca atare, această dispută există la nivelul Tribunalului, care va decide”, a conchis edilul municpiului Odorheiu Secuiesc.