Escrocherii pe bandă rulantă ale unei femei din Bacău. A păcălit mai multe persoane cu POLIȚE RCA false

Publicat: 21 02. 2023, 13:03
Anunț important pentru șoferi! Polițele RCA se scumpesc

O femeie din Bacău a fost condamnată la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare după ce a fost găsită vinovată de mai multe infracțiuni de trafic de influență. Ioana Borș, a fost trimisă în judecată după ce a cerut și primit bani de la mai multe persoane cărora le-ar fi promis că le ajută cu diverse probleme pe care le aveau la RAR sau la serviciul de înmatriculări și permise auto.

Ioana Borș era agent de vânzări și se ocupa printre altele și cu asigurările auto. Datorită acestui fapt, ea a reușit să inducă în eroare mai multe persoane care au apelat la femeie ”întâmplător” în încercarea de a-și rezolva problemele legate de înmatriculări auto, obținerea permisului de conducere sau omologarea autovehiculelor aduse din străinătate.

Oamenii care aveau ceva de rezolvat rapid sau cu fentarea legii apelau la Ioana Borș prin intermediul cunoștințelor. Femeia era cunoscută cu relații la RAR sau la înmatriculări și permise auto în mai multe județe inclusiv în București.

Clienții ei erau de regulă cetățeni care își aduceau de afară mașini cu probleme tehnice și care nu reușeau să obțină actele pe cale legală de la registrul auto. Pentru ca treaba să meargă ”unsă”, proprietarii autoturismelor îi plăteau femeii între 200 și 600 de euro.

Pe lângă acești clienți în plasa Irinei au căzut și alți șoferi de bună credință care i-au dat bani pentru plata asigurării obligatorii, primind în schimb un document ”nașpa” care nu se regăsea și în baza de date a asigurătorilor. Unul dintre șoferi a descoperit escrocheria în momentul în care a fost implicat într-un accident rutier și chiar a avut nevoie să folosească polița de asigurare. Așa a aflat că plătise banii degeaba, în realitate mașina sa nefiind asigurată.

Irina Borș a fost reclamată la poliție, iar în urma unor percheziții polițiștii au descoperit probe concludente la domiciliul ei.

De ce este acuzată femeia?

În continuare vă prezentăm o listă a tutror faptelor de care este acuzată femeia:

1. În intervalul 13-17.07.2018, pretinzând că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul R.A.R. Bucureşti, i-a solicitat numitului … suma de 1.000 lei, în vederea efectuării de către angajaţi ai instituţiei sus-menţionate de operaţiuni de omologare/autentificare a unei autoutilitare marca Iveco. În acelaşi interval, numitul … i-a înmânat numitei Borș Irina suma de 700 lei, urmând ca diferenţa să o achite după omologarea autoutilitarei.

2. În cursul lunii septembrie 2018, anterior datei de 29.09.2018, i-a solicitat numitului … şi a primit de la acesta o sumă de cel puțin 300 de euro, pretinzând că are influență asupra funcționarilor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Bacău, responsabili cu organizarea examenelor pentru obținerea permisului de conducere, pentru a interveni în favoarea numitului .. în vederea obținerii de către acesta a permisului de conducere cu încălcarea dispoziţiilor legale şi dând asigurări că această situaţie va fi rezolvată.

3. În cursul lunii august 2018, pretinzând că are influență asupra unor funcționari din cadrul Registrului Auto, i-a solicitat numitei … şi a primit de la aceasta suma de 1.800 lei, necesară omologării, fără o programare prealabilă, a unui autoturism marca VW Passat, cumpărat din Marea Britanie, dând asigurări că această situaţie va fi rezolvată. În cadrul sumei de 1.800 lei, pe lângă costurile aferente operațiunii de omologare a autoturismului era inclusă și suma destinată respectivilor funcționari, cuantumul exact al acesteia nefiind determinat.

4. În cursul lunii august 2018, pretinzând că are influență asupra unor funcționari din cadrul Registrului Auto, i-a solicitat numitei … şi a primit de la aceasta suma de 2.200-2.300 lei, necesară omologării, fără o programare prealabilă, a unui autovehicul cumpărat din Marea Britanie, dând asigurări că această situaţie va fi rezolvată. În cadrul sumei de 2.200-2.300 lei, pe lângă costurile aferente operațiunii de omologare a autoturismului, era inclusă și suma destinată respectivilor funcționari, cuantumul exact al acesteia nefiind determinat.

5. În cursul lunii august 2018, pretinzând că are influență asupra unor funcționari din cadrul Registrului Auto, i-a solicitat numitului … suma de 600 euro, necesară omologării, fără o programare prealabilă, a unui autovehicul marca VW Transporter, primind de la acesta suma de 500 euro şi dând asigurări că această situaţie va fi rezolvată.

6. Anterior datei de 23.09.2018, a întocmit o poliță R.C.A., privind autoturismul marca Hyundai iX3, aparținând numitei …, pe care nu a implementat-o în baza de date a asigurătorului, inducând-o în eroare pe numita …, care a avut reprezentarea că poliţa de asigurare este valabilă. La data de 23.09.2018, sus-numita, aflată la volanul autoturismului menționat anterior, a fost implicată într-un accident rutier soldat cu pagube material. Neimplementarea poliței de asigurare a fost descoperită la data de 24.09.2018, cu întocmirii dosarului de daună. Cu această ocazie, s-a constatat că polița R.C.A. în cauză nu figura în baza de date a societății de asigurări

7. În cursul lunii august 2018, pretinzând că are influență asupra unor funcționari din cadrul Registrului Auto, i-a solicitat numitului … şi a primit de la acesta o sumă de cel puţin 300 euro, necesară omologării, fără o programare prealabilă, a unui autovehicul marca VW, dând asigurări că această situaţie va fi rezolvată. În cadrul acestei sume, pe lângă costurile aferente operațiunii de omologare a autoturismului, era inclusă și suma destinată respectivilor funcționari, cuantumul exact al acesteia nefiind determinat.

De asemenea, ulterior omologării și înmatriculării acestui autovehicul, la sfârșitul lunii septembrie 2018, inculpata a emis polița R.C.A. pentru perioada 29.09.2018-28.09.2019, pe care nu a implementat-o în baza de date a asigurătorului, inducând în eroare pe numitul …, care a avut reprezentarea că poliţa de asigurare este valabilă. Caracterul nevalabil al poliței de asigurare a fost descoperit, în mod întâmplător, de către numitul … la data de 11.03.2019, cu ocazia efectuării unei verificări pe aplicația CEDAM-ASF, unde a constatat că pentru autovehiculul sus menționat nu a fost emisă o poliță R.C.A. valabilă.

Sentința Tribunalului Bacău, din 17 februarie 2023, prin care Irina Borș a fost condamnată la 5 ani și 6 luni de închisoare, nu este definitivă, potrivit ziare.com.