Prima pagină » Știri » Este acesta adevăratul sfârșit al lumii? Ce spune singurul expert român care a contribuit la elaborarea raportului care va fi publicat în 2013

Este acesta adevăratul sfârșit al lumii? Ce spune singurul expert român care a contribuit la elaborarea raportului care va fi publicat în 2013

Sfârșitul lumii ar veni ....

Schimbările climatice sunt devastatoare, sunt făcute de mâna omului și vor conduce la dezechilibre energetice ireversibile, arată datele noului raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice(IPCC), dat pe surse de site-ul Think Progress.

Părți ale raportului IPCC au fost preluate pe diverse bloguri care au ca temă schimbările climatice, dar și pe unele bloguri ale scepticilor. Unul dintre capitolele care a generat discuții este cel cu numărul 14, în care se susține că Soarele are un rol mult mai mare decât s-a crezut până acum în schimbarea climatică.

ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ al meteorologilor. Iată ce îi așteaptă pe români începând de astăzi. ZONELE CARE VOR FI LOVITE

Profesorul Steve Sherwood, directorul centrului de cercetare în schimbările climatice de la Universitatea „New South Wales”, din Sydney, și autor al acestei părți din raport, a declarat pentru ABC News că informațiile din capitolul dat publicității au fost trunchiate și că ideea cum că razele cosmice ar avea un rol esențial în schimbarea climatică este ridicolă.

Reacție IPPC: mai sunt 31.422 de comentarii de analizat

În mod oficial, raportul IPCC trebuia dat publicității în 2013. După apariția informațiilor în mediul online, reprezentații IPCC de la Geneva au afirmat că raportul nu este gata și că regretă apariția acestora în avans.

Experții explică faptul că partea din raport apărută online, care se referă la Baza Fizică, nu este terminată pentru că autorul capitolului respectiv urmează să analizeze cele 31.422 de comentarii pe care le-au făcut 800 de experți și 26 de guverne. „Echipa de autori se va întruni din nou între 13 și 19 ianuarie 2013 în Hobart, Tasmania, pentru a răspunde comentariilor primite”, se arată în comunicatul IPCC. Experții mai spun că părțile raportului fac parte dintr-un ansamblu și pot crea confuzii dacă sunt detașate.

Roxana Bojariu: raportul va fi făcut public la 15 martie 2013

Roxana Bojariu, singurul expert român care lucrează în Grupul I al raportului IPCC, privind știința schimbării climei a explicat pentru gândul că „este regretabilă publicarea acestei versiuni preliminare a raportului pe bloguri neautorizate”. Scurgerile apărute în mediul online au vizat tocmai raportul Grupului Ial IPCC.

„Procesul de scriere al raportelor IPCC este unul laborios, transparent și proiectat astfel încât concluziile finale să fie complete și corecte, după ce trec mai multe etape de validare. Fiecare dintre cele trei versiuni preliminare stă la dispoziția experților desemnați de guverne și a celor ce se autodeclară experți interesați, pentru a face comentarii”, a spus Bojariu.

Expertul în schimbări climatice mai spune că, până la 15 Martie 2013, în raport se mai pot include și analiza lucrări care au acceptul pentru publicare în alte reviste științifice, raportul fiind făcut public oficial la finalul lui 2013. Până atunci, însă, orice text preliminar nu va fi recunoscut de autorii lui. Roxana Bojariu susține că acesta va cuprinde un nou capitol cu tematica „predictibilitatea climatică și proiecțiile climatice pe termen scurt, până în 2035-2040”.

„Introducerea aceastei noi tematici este un răspuns la cererile societății pentru a avea informații necesare adaptării la schimbarea climatică. E nevoie să vedem ce se întâmplă și în viitorul apropiat, pentru a planifica, bine informați, o dezvoltare durabilă a societății. Până acum eram obișnuiți să aflăm ce se întâmplă peste 100 de ani, dar pentru factorii de decizie important este să știe și ce se întâmplă peste un deceniu”, a spus Bojariu.

Ea a mai spus că noul raport a fost realizat pe baza unei noi generații de modele climatice.

„În ceea ce privește particularitățile raportului al V-lea, în comparație cu cele precedente, ceea ce vă pot spune este că avem acum la dispoziție o nouă generație de modele climatice regionale și globale și un număr impresionant de experimente numerice care vor putea contribui la limitarea incertitudinilor privind proiecțiile climatice viitoare”, a concluzionat expertul IPCC.

Citește și