Prima pagină » Știri » ESTE LEGE. Parlamentul a decis: se poate amâna plata facturilor la utilităţi și plata contribuțiilor sociale

ESTE LEGE. Parlamentul a decis: se poate amâna plata facturilor la utilităţi și plata contribuțiilor sociale

ESTE LEGE. Parlamentul a decis: se poate amâna plata facturilor la utilităţi și plata contribuțiilor sociale

Legea prin care se poate amâna plata facturilor la utilităţi a trecut de Parlament. Aceeaşi lege mai prevede scutirea firmelor de la plata contribuţiilor de asigurări sociale.

Legea prin care se poate amâna plata utilităţilor pentru cel mult trei luni a trecut de Parlament şi va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Firmele vor putea, totodată, să amâne la cerere plata contribuţiilor de asigurări sociale (CAS şi CASS) .Există însă şi câteva condiţii, potrivit Mediafax.

Companiile care vor să opteze pentru amânarea contribuţiilor sociale trebuie să aibă activitatea oprită sau veniturile şi încasările diminuate cu minim 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.

Plata contribuţiilor sociale pentru cele trei luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni de la încetarea acestei facilităţi, în proporţie de 50% din volumul total scadent.

O altă condiţie prevede păstrarea valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Totodată, amânarea plăţii facturilor la utilităţi este posibilă doar dacă cerere e depusă de cineva afectat de măsurile impuse de autorităţi pe perioada stării de urgenţă, dacă are activitatea oprită sau venituri şi încasări diminuate cu minim 15% în luna în curs faţă de media ultimelor două luni. Prin utilităţi se înţelege: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile.

Legea mai prevede că la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună.

Citește și