Este oficial. Ce s-a întâmplat cu polițistul „interlop” de la „Crimă Organizată”, denunțat chiar de ministrul Vela! (DETALII EXCLUSIVE)
Poliția Română a luat măsuri după ce, la începutul anului, Marcel Vela a anunțat că, în interiorul unei structuri de Combatere a Crimei Organizate, este un ofițer care, în loc să aplice legea, sprijină infractorii. Ulterior, superiorii polițistului au demarat un plan prin care ofițerul antidrog să poată fi îndepărtat din sistem.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunța, în februarie, că instituția pe care o conduce trebuie să facă curățenie atât pe străzi, cât și în propiria curte. În acest sens, ministrul a dat ca exemplu un ofițer din cadrul BCCO.
Nu ne limităm să facem curățenie doar în afara instituției, suntem foarte atenți și la personalul din MAI. Un singur exemplu vreau să vă dau: un ofițer de la combaterea criminalității organizate, despre care aveam date și suspiciuni rezonabile că s-a apropiat prea mult de infractori – și nu în sensul de a-i prinde, ci pentru a-i sprijini”, a spus Marcel Vela.
În realitatea, ministrul de interne făcea referire la un comisar șef aflat în strânse relații cu mai mulți factori de decizie din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate.
Este vorba despre ofițerul Robert Badea, care, după ce pleca de la serviciu, muncea, la negru, ca agent de pază în slujba unor personaje foarte cunoscute în mediile interlope din Capitală. Este vorba despre Cătălin Chioru și Sergiu Spoitoru.
Mai mult, surse judiciare au dezvăluit că polițistul Badea conducea un bolid marca Porsche Panamera, își făcea concediile numai în destinații exotice și ar fi ajuns inclusiv dezvoltator imobiliar, după ce ar fi ridicat un bloc.
Surse din Poliție au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că Robert Badea ar fi ajuns, inițial, în cluburile de noapte din Capitală, ca polițist sub acoperire. Ulterior, acesta s-ar fi împrietenit cu cei pe care trebuia să-i urmărească și a ajuns să se identifice cu aceștia.
Ca urmare, polițistul BCCO ar fi început să raporteze, permanent, faptul că noii săi prieteni nu fac trafic de droguri, cu toate că informațiile care intrau în posesia colegilor săi de serviciu erau contradictorii.
Cum încearcă șefii polițistului „interlop” să-l dea afară din MAI
Pentru că în ciuda modului său de viață, considerat cel puțin nepotrivit pentru un ofițer de poliție, lui Badea nu i s-a putut imputa comiterea niciunei infracțiuni.
Ca urmare, superiorii săi au apelat la un șiretlic. Sursele citate au declarat, pentru Gândul.ro, că, în urma unui raport al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), ofițerului i-a fost retras certificatul eliberat de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Rămas fără acest certificat, polițistul s-a trezit în imposibilitatea de a mai face anchete, drept pentru care a fost pus la dispozție și i s-a căutat un alt post, pentru care nu avea nevoie de acces la informații clasificate.
Într-un răspuns oficial formulat de Poliția Română la solicitarea Gândul.ro, IGPR a anunțat că „în prezent, ofițerul la care faceți referire este pus la dispoziția Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, unde își desfășoară activitatea și îndeplinește sarcinile și atribuțiile stabilite de către conducerea acestei unități”.
De fapt, IGPR vroia să spună că ofițerul a fost trimis la Secția 23, unde nu mai poartă armă și îndeplinește misiuni pentru care nu are nevoie de informații care nu sunt destinate publicității.
Timp de un an, se va căuta o funcție conformă cu gradul și pregătirea profesională a acestuia, iar dacă nu va fi identificat niciun post, comisarul șef va putea fi dat afară din poliție.