Prima pagină » Știri » Este SCANDALOS ce apare în această sesizare trimisă către BEC dintr-o secție de votare din Paris, în timp ce românii stăteau la coadă pentru a vota

Este SCANDALOS ce apare în această sesizare trimisă către BEC dintr-o secție de votare din Paris, în timp ce românii stăteau la coadă pentru a vota

Românii de la Paris s-au simțit umiliți de modul în care autoritățile române au înțeles să organizeze votul din diaspora.

O româncă în vârstă de 27 de ani, plecată la studii la Sorbona, povestește modul în care au înțeles cei responsabili de organizarea scrutinului să se poarte cu oamenii veniți să aleagă următor șef al statului. Experiența le-a lăsat un gust amar. S-au simțit batjocoriți și privați de un drept fundamental. Mai mult, românca ne spune, la fel ca alți concetățeni din diaspora cu care am vorbit în ultimele zile, că a fost vorba atât de proastă organizare, cât și de rea-credință din partea celor responsabili cu votul diasporei. Acum, tânăra cere ca lucrurile să fie remediate măcar în turul al doilea, însă fără a-și pune speranțe în autorități.

Claudia Moga spune că a fost uimită să vadă cât de mulți „oameni frumoși, muncitori, oameni despre care nu auzi nimic pentru că își văd de treaba lor” veniseră să voteze la secția din cadrul Ambasadei României la Paris. Cu toate acestea, momentele trăite duminică noaptea în secția de votare din Ambasada României de la Paris au convins-o că a fost vorba de ceva mai mult decât organizare deficitară: „Sunt absolut sigură că totul a fost facut cu rea-credință pentru a încetini procesul de votare”, a precizat Moga pentru gândul.

După cum gândul v-a relatat în ultimele zile, românii din Paris au stat și câte 4-5 ore la coadă pentru a vota duminică, în turul întâi al alegerilor prezidențiale. Mulți dintre ei, au stat degeaba, pentru că tot nu au putut să își exercite dreptul constituțional. Prin urmare, unii dintre ei au ieșit, luni seară, în ciuda ploii, să protesteze față de umilința pe care au îndurat-o din partea organizatorilor acestui prim tur de scrutin. gândul a fost singura instituție media care a transmis în direct protestul lor, la Gândul LIVE. Am publicat, astăzi, și un articol în care am vorbit cu acești protestatari și am publicat mesajul lor pentru românii de acasă care „au absentat nemotivat” de la votul de duminică.

Foto: Facebook

După ore de stat la coadă și puțin timp rămas din programul de votare, românii din Paris au vrut să știe dacă s-a cerut prelungirea intervalului orar de vot. Li s-a fluturat o „Sesizare” pe care comisia ar fi transmis-o BEC, în care se solicita, într-adevăr, prelungirea programului, pe fondul unei atmosfere tensionate generată de cetățenii „extrem de iritați” și influențați de „grupuri de instigatori care acuză slaba organizare, numărul insuficient al secțiilor de vot în Paris, procedura greoaie de votare (datorată existenței declarației pe proprie răspundere)”.

Autoritățile de la București spun că au existat numeroase astfel de solicitări, dar și că legea nu permite modificarea programului.

„Ieri mi s-a demonstrat că locul unde te afli determină DACĂ votezi!”, a scris Claudia Moga într-o scrisoare deschisă postată pe Facebook.

Mai jos puteți consulta sesizarea pe care membrii comisiei de la Ambasada României din Paris au prezentat-o cetățenilor nemulțumiți:

Foto: Facebook

Textul „Sesizării semnate de membrii comisiei de la Paris

Având în vedere că la ora locală 18:40 în fața secției de votare nr. 61 din cadrul Ambasadei României la Paris se află un număr foarte mare de cetățeni români care intenționează să își exercite dreptul la vot (peste 600), atmosfera tensionată creată pe fondul creșterii constante a fluxului de votanți, agresivitatea verbală manifestată față de personalul misiunii și timpul limitat până la închiderea secțiilor de votare, propunem adoptarea deciziei de prelungire a programului de votare cu cel puțin 2 ore.

Precizăm că cetățenii români aflați în fața secțiilor de votare sunt extrem de iritați, fiind influențați de grupuri de instigatori care acuză slaba organizare, numărul insuficient al secțiilor de vot în Paris, procedura greoaie de votare (datorată existenței declarației pe proprie răspundere).

Facem precizarea că până în prezent s-a înregistrat un număr impresionant de cetățeni români care și-au exercitat dreptul la vot (peste 3.500 de persoane la ambele secții de vot din Paris).

O sesizare pierdută

Reprezentanții Biroului Electoral Central (BEC) susțin că au primit în jur de 1.000 de solicitări din diaspora de prelungire a programului de vot, dar și că legea nu prevede nicio posibilitate de a modifica intervalul orar în care se pot desfășura alegerile.

„Au fost mai multe solicitări. Textul din lege este foarte clar. Alegerile se desfășoară între 7 și 21, nu e nimic de interpretat. Nu există o posibilitate de prelungire a acestui interval”, a precizat pentru gândul Marian Muhuleț, purtător de cuvânt BEC.

Pe lângă solicitarea de prelungire a programului, șeful secției de la Paris le-ar fi comunicat românilor veniți la vot că „de la București s-au dat directive să fie atât de puține ștampile și secții de votare, că ei au cerut mai mult material și personal, dar au fost refuzați”, potrivit scrisorii deschise transmise de Moga.

Întrebat dacă a primit de la Paris o cerere de suplimentare a materialelor și personalului, Muhuleț a spus că „nu țin minte să fi ajuns la noi așa ceva, probabil a fost făcut către Ministerul Afacerilor Externe”.

Foto: Facebook

Reprezentanții MAE susțin că aceste solicitări ajung întâi la BEC, mai exact la Biroul Electoral pentru Străinătate, aflat în subordinea BEC, sunt prelucrate și abia apoi transmise ministerului.

„Nu pot să vă confirm sau să infirm ce s-a transmis. Acest tip de solicitări se adresează de către șefii secțiilor de votare Biroului Electorale pentru Străinătate”, au explicat pentru gândul reprezentanții MAE, adăugând că ministerul se ocupă de problemele legate de logistică.

Reprezentanții departamentului pentru românii din diaspora spun la rândul lor că la ei nu a ajuns o astfel de cerere.

„Din cunoștințele mele nu există o astfel de solicitare. La noi la departament nu a ajuns o astfel de solicitare”, a precizat pentru gândul Smaranda Vornicu, purtător de cuvânt al ministrului delegat pentru românii din străinătate, Bogdan Stanoevici.

Foto: Facebook

Redăm, în continuare, scrisoarea integrală a Claudiei Moga:

Scrisoarea unui student român exilat în propria ambasadă

Am 27 de ani, sunt studentă la Sorbona în Paris și e primul an când votez în afara țării. Am știut că mereu sunt probleme cu voturile din diaspora, dar până nu o trăiești pe pielea ta nu realizezi gravitatea.

La ora 11 m-au copleșit toate emoțiile să văd cum sute de oameni stăteau frumos la rând pentru a vota la cele două secții amenajate în cadrul Ambasadei României din Paris. Era și normal, e primul meu an când sunt plecată de acasă și până atunci nici nu am realizat că sunt atâția români în jurul meu. Oameni frumoși, muncitori, oameni despre care nu auzi nimic pentru că își văd de treaba lor, oameni pe care îmi doream să îi cunosc. Era altceva față de știrile ce le auzeam mereu despre românii plecați peste hotare. Un altceva frumos! În timpul zilei au venit tot mai mulți, cu răbdare, să stătea în medie 4-5 ore pentru a se vota. Pe cât se apropia ora închiderii, oamenii deveneau conștienți că nu o să ajungă să voteze.

Totul a culminat la ora 20:30 când au încercat să închidă porțile Ambasadei. Atunci oamenii au început să se agite, să strige „Vrem să votăm!”. Am reușit să oprim închiderea porților. Sute de oameni erau încă în afara Ambasadei.

Dar a venit ora 21 și deși eram în interiorul secției de votare, urnele au fost luate din fața noastră. Toți într-o voce ne-am cerut dreptul la vot, dar în zadar.

Am reușit să vorbesc cu Președintele secție de votare, domnul Oleg Ungureanu. L-am întrebat de ce nu a cerut aprobare pentru prelungirea orarului de votare, văzând că pe tot parcursul zilei numărul de votanți a tot crescut. A spus că a făcut asta, iar cei de la BEC nu au aprobat cererea. L-am rugat să ne arate cererea făcută și răspunsul, să vedem cu ochii noștri. Ne-a adus o hârtie cu titltul de „Sesizare” în care erau scrise doar minciuni. Nu avea număr de înregistrare, era doar o foaie. Când am cerut și răspunsul de la BEC, s-a făcut că plouă. Unul din membrii de comisie ne-a șoptit la un moment dat că „nici măcar nu au primit răspuns”, asta însemnând că nu au trimis foaia respectivă BEC-ului.

Am rămas în interiorul Ambasadei până după ora 23, între timp a venit și ambasadorul Mazuru cu care am avut aceleași discuții, l-am rugat să ne ajute, să găsească o soluție, să sune la București. Nu i-a păsat.

Ce e mai trist e că la fel va fi și în turul doi. Președintele de secție ne-a spus că de la București s-au dat directive să fie atât de puține ștampile și secții de votare, că ei au cerut mai mult material și personal, dar au fost refuzați. Iar dacă vrem ca în turul doi să nu mai fie așa, să facem plângeri la BEC. Să fim serioși! Cine ne va lua în seamă? Pe data de 16 ne vom duce la fel și vom sta cu orele la coadă ca să își bată joc de demnitatea și drepturile noastre. Chiar nimeni nu ne poate ajuta? Acasă oamenii sunt împărțiți în două: cei care ne încurajează și ne mulțumesc pentru eforturile noastre și cei care ne huiduiesc și vorbesc în necunoștință de cauză, cei care ne primesc ca pe o ciumă.

Dacă eram în țară sau în orice alt colț al lumii ieri, aș fi votat la fel!

Nu locul în care te aflii în ziua alegerilor determină cu CINE votezi!

Însă ieri mi s-a demonstrat că locul unde te afli determină DACĂ votezi!

Pe scrut, am murit cu dreptatea în mână!

Din Paris,

Claudia Moga, 27 de ani, studentă, cetățean român privat de un drept constituțional.

Luni seara, circa 100 de români au decis să protesteze la Paris față de modul în care au fost organizate alegerile în străinătate. Unul dintre organizatorii manifestației, Alexandru Urdaș, a povestit în ediția specială GÂNDUL LIVE despre cum mii de români din diaspora au fost practic în imposibilitatea de a-și exercita dreptul de vot.

Citește și