“Pe acest subiect, domnul secretar de stat, Raed Arafat, face toate comunicările publice. Aşa este şi normal şi legal. Pot să confirm doar faptul că atât săptămâna trecută, cât şi în weekend am ţinut permanent legătura cu Raed Arafat în cadrul Comitetului de situaţii de urgenţă la nivelul municipiului Bucureşti şi împreună am luat toate măsurile care se impun. Este adevărat, am pus la dispoziţie o locaţie pentru persoanele care trebuie să fie supuse carantinei în această perioadă timp de 14 zile. Locaţia a fost pusă la dispoziţie de către Primăria Capitalei”, a explicat Firea, citată de Agerpres.
Gabriela Firea a precizat că nu poate dezvălui unde se află acea locaţie, dând în acelaşi timp asigurări că s-au luat măsuri astfel încât atât cele două persoane găzduite deja acolo, cât şi ceilalţi potenţiali pacienţi vor putea să se simtă în siguranţă.
“Este un secret de serviciu, nu pot să vă dau adresa, aşa am stabilit spre binele acestor persoane care trebuie să stea în carantină 14 zile şi al persoanelor care vor veni în continuare în ţară şi vor avea nevoie de un spaţiu, în primul rând securizat, un spaţiu adecvat, primitor, cu îmbrăcăminte, alimente, obiecte de îngrijire personală, astfel încât să se simtă în siguranţă”, a precizat Firea, adăugând că locaţia are o capacitate maximă de 100 de locuri.
Edilul PSD a menţionat că în locaţia respectivă ajung persoane care s-au aflat în zona în care a fost depistat virusul şi se întorc în România.Întrebată dacă a colaborat pe acest subiect şi cu premierul desemnat Ludovic Orban, Gabriela Firea a spus: „Nu am discutat cu el. La ce preocupări văd că are domnul premier demis, garduri, şanţuri, nu cred că este interesat de o situaţie care trebuie să fie gestionată şi la nivelul României. Toţi premierii europeni sunt preocupaţi de coronavirus, la noi premierul este interesat de garduri, de şanţuri”.
Din relatările oficiale rezultă că 13 oameni sunt izolați în propriile locuințe, în Galați, după ce s-au întors recent din China. Este vorba de cinci cetăţeni chinezi şi opt români. Toţi sunt monitorizaţi, de două ori pe zi, de angajații Direcţiei de Sănătate Publică.
Aceștia au intrat în ţară între 29 ianuarie şi 5 februarie, însă reprezentanţii DSP Galaţi nu au făcut nicio informare despre această situaţie, pentru a nu produce panică, spun ei. Prefectul a aflat acum două zile despre caz.
Gabriel Avrămescu, prefect judeţul Galaţi: „Instituţia Prefectului a fost informată în cadrul unui comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă, atunci când s-a declaşat viscolul. (Reporter: Deci până alaltăieri nu aţi ştiut!) Nu, până alaltăieri nu am ştiut”.
Mai mult, rudele celor care au venit din China susţin că ei au sunat la 112 şi au cerut să fie consultaţi.
Coronavirusul Wuhan, numit după oraşul în care a fost depistat pentru prima dată, a generat temeri în privinţa declanşării unei adevărate pandemii, în condiţiile în care au fost confirmate îmbolnăviri cu acest virus în China, Hong Kong, Macao, Taiwan, Australia, Cambodgia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Malaezia, Nepal, Sri Lanka, Singapore, Tailanda, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite şi Vietnam.
Mai multe oraşe chineze, precum Wuhan, rămân în carantină, iar China se confruntă cu o izolare internaţională.