„Este una din cele mai puternice lovituri din ultimii 5 ani pe care Primăria o dă patrimoniului și memoriei orașului” / Proiect imobiliar în Capitală, aprobat pentru construire într-un spațiu cu grad maxim de protecție și conservare

„Este una din cele mai puternice lovituri din ultimii 5 ani pe care Primăria o dă patrimoniului și memoriei orașului / Proiect imobiliar în Capitală, aprobat pentru construire într-un spațiu cu grad maxim de protecție și conservare
Publicat: 20/12/2019, 10:28

Cele trei blocuri cu patru etaje ar urma să fie construite pe Aleea Modroga 1 A, în parcul vilei Filipescu-Brâncoveanu, declarată monument istoric.

„În Planul Urbanistic al zonei construite protejate nr. 48, parcelarea Filipescu, aprobat tot de Primăria Capitalei, vila apare cu grad maxim de protecție, la fel și parcul pe care urmează să se edifice construcțiile, conservarea fiind obligatorie.

Acest proiect distruge un ansamblu unic în București, un simbol realizat după un concept care a dus la dezvoltarea întregii zone din jurul Pieței Victoriei.

Este una din cele mai puternice lovituri din ultimii 5 ani pe care Primăria o dă patrimoniului și memoriei orașului”, scriu cei de la Arcen pe pagina oficială de Facebook a asociației.

Consiliul General al Capitalei a adoptat, în ședința de miercuri, Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Aleea Modrogan nr. 1A, în curtea vilei în care se află sediul central al PNL, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții USR și PNL au pledat împotriva adoptării proiectului.

„Imobilul din adresa Modrogan 1A se află în zona construită protejată n. 48, parcelarea Filipescu, iar edificabilul vizat este încadrat ca spațiu verde amenajat. Imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecție și conservare, obligatorie pentru clădirile din acea zonă, iar proiectul respectiv nu respectă, din punctul meu de vedere, aceste reglementări și nu se încadrează în specificul acelei zone. Din documentele pe care eu le-am analizat, cred că au fost probleme și la emiterea certificatului de urbanism și am dubii în legătură cu actele ce stau la baza acestui PUZ”, a precizat Alexandru Gâdiuță (USR).

„Acea parcelare Filipescu este ultima oază de verdeață pe care o avem în București, în centru, o parcelare privată, și cred că ar fi o nedreptate să facem o derogare de la regulamentul actual în vigoare pentru a oferi o depășire a coeficienților”, a susținut și Stelian Bujduveanu (PNL).

Înaintea ședinței de miercuri, deputatul de București Nicușor Nistor a precizat faptul că blocurile ar urma să fie construite pe spațiul verde.

„PUZ este un instrument ca să faci chestiuni importante pentru oraș, cum ar fi metroul sau să dezvolți un cartier. De luni de zile, prin PUZ se dau etaje în plus la niște particulari. Azi se face un pas înainte: se afectează spațiul verde. Avem un PUZ pe Modrogan, un complex de blocuri”, a explicat Nicușor Dan.

În aviz se precizează faptul că este vorba despre un teren cu o suprafață totală de 4.200 mp, care face parte din zona protejată 48 – parcela Filipescu, „subzona L2b, conform căruia terenul aferent imobilului constituie o secțiune dintr-o suprafață mai mare, reprezentată conform legendei ca spațiu verde amenajat”, potrivit g4media.ro.

Ce este Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate sau ARCEN

Un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate.

Direcțiile noastre de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate.

Direcțiile noastre de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Prin proiectele și programele ARCEN creăm un model de restaurare și conservare a memoriei Bucureștiului, de refacere a legăturii dintre cetățeni și cetate, de valorificare și activare prin cultură a potențialului etic, educativ și recreativ al orașului precum și de îmbunătățire a legislației privind protecția patrimoniului construit și a zonelor istorice ale Bucureștiului”, potrivit arcen.info

Sursă FOTO:Alberto Groșescu / ARCEN – Facebook

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Rodica Tudor, implicată într-un MARE SCANDAL după derapajul de la Mamaia, alături de Țurcașiu și...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Candidații la prezidențiale în imagini inedite. Cum arătau Diana Șoșoacă și Elena Lasconi acum câteva...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Un sibian primește o pensie mai mare cu 5930 de lei, după recalculare. A ajuns...
Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, umiliţi chiar Festivalul Mamaia 2024. O cântăreaţă a refuzat să...
Dieta lui Meme Stoica și alimentele pe care le-a eliminat definitiv: „Fac 60 de ani...
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
Cine este pensionarul care a primit 6.000 de lei în plus la pensie! Este cea...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Robert F. Kennedy Jr. a intrat în echipa de tranziţie prezidenţială a lui Donald Trump....
Ce au VĂZUT după ce au privit ÎN SPAȚIU mai departe ca NICIODATĂ
Bancnotele care se schimbă urgent la BNR. Banca Națională îți dă bani la schimb
Un nou drum de mare viteză în România. Va face legătura direct cu A3
Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că...
Destinația de vis aleasă de Liviu Vârciu și Anda Călin după căsătorie! Primele imagini cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Trupa Oasis se reunește după 15 ani. Unde au fost anunțate primele concerte?