Prima pagină » Știri » Eticheta ar putea dezvălui cât de proaspăt este de fapt laptele proaspăt

Eticheta ar putea dezvălui cât de proaspăt este de fapt laptele proaspăt

Eticheta ar putea dezvălui cât de proaspăt este de fapt laptele proaspăt
Deputați ai PSD propun ca laptele prospăt pentru consum destinat comercializării să fie obligatoriu etichetat cu avertizarea privind proporția de lapte praf conținută, iar nerespectarea acestei prevederi să fie sancționată cu amendă între 5.000 lei și 10.000 de lei.

Un grup de cinci deputați ai PSD – Liviu Harbuz, Marian Ghiveciu, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Dîrzu – au depus o propunere legislativă care prevede că laptele prospăt pentru consum destinat comercializării, care conține lapte praf, trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma: „Conține lapte praf în proporție de _%”. Laptele proaspăt care nu conține lapte praf trebuie să prevadă obligatoriu pe etichetă mențiunea: „Nu conține lapte praf”.

Nerespectarea acestor prevederi va fi sancționată de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară cu amendă între 5.000 lei și 10.000 lei, propun inițiatorii proiectului de lege.

Deputații semnatari ai propunerii legislative au apreciat, în expunerea de motive, că „populația este în general păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este direct obținut de la vacile de lapte”. „În majoritatea cazurilor, acel lapte prospăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutrițională este foarte scăzută”, mai susțin inițiatorii.

Ei au menționat că o statistică a Consiliului Concurenței arată că 63% din laptele pentru consum din supermarketuri și hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din țările Uniunii Europene (UE) și 1% din statele din afara UE. „Dacă se citești pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte «fabricat în România», nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar că a fost ambalat la noi”, mai susțin inițiatorii.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în 30 martie și urmează să intre în parcursul legislativ.

Citește și