Prima pagină » Știri » Etiopienii care nu poartă mască de protecție riscă doi ani de închisoare! „Acum COVID parcă nu mai este acolo, publicul nu are grijă”

Etiopienii care nu poartă mască de protecție riscă doi ani de închisoare! „Acum COVID parcă nu mai este acolo, publicul nu are grijă”

Etiopienii care nu poartă mască de protecție riscă doi ani de închisoare! „Acum COVID parcă nu mai este acolo, publicul nu are grijă”
Unitățile de învățământ din Cluj-Napoca, în scenariul roșu, de joi. Masca devine obligatorie în oraș

Etiopienii riscă doi ani de închisoare, dacă încalcă restricțiile menite să limiteze răspândirea Covid-19. Decizia autorităților vine pe fondul îngrijorării că cetățenii lasă garda jos și nu mai au grijă să se protejeze, după ce a fost ridicată starea de urgență, a declarat biroul procurorului general, miercuri, citat de CNN.

Noua lege permite amenzi și închisoare de până la doi ani pentru oricine încalcă restricțiile, a declarat biroul procurorului general într-o declarație pe pagina sa de Facebook, miercuri.

„Acum COVID parcă nu mai este acolo, publicul nu are grijă. Acest lucru va determina o posibilă creștere a răspândirii bolii și ar putea reprezenta o amenințare pentru națiune”, este mesajul ministrului Sănătății din Etiopia, Lia Tadesse, postat pe Twitter.

Restricțiile din Etiopia interzic strângerea mâinilor, nepurtarea măștii de protecție într-un loc public, mai mult de trei persoane la o masă sau nepăstrarea „a doi pași pentru adulți” distanță socială.

Etiopia este a doua cea mai populată națiune din Africa, cu o populație ce numără peste 109 milioane de locuitori și are o puternică influență regională.

Ministerul Sănătății a înregistrat până acum 91.118 cazuri de Covid-19, 1.384 de decese și 44.506 recuperări. Boala a atins apogeul la sfârșitul lunii august, dar nu se poate cunoaște adevăratul număr de infectări, deoarece testarea a fost redusă din cauza resurselor limitate.

În ultima săptămână, cel puțin 79 de persoane au murit de COVID-19, dar mai puțin de 2% din decese sunt înregistrate în mod oficial.

În aprilie, autoritățile au declarat starea de urgență pentru a stopa răspândirea pandemiei, iar în septembrie au ridicat-o, precizează Libertatea.

Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în Portugalia

Portugalia se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus, iar autoritățile au hotărât să impună obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, scrie presa de la Lisabona.

Măsura va fi aplictă pentru o perioadă de 70 de zile la finalul căreia poate fi reînnoită. Purtarea măştii, care nu va putea fi înlocuită cu o vizieră, va fi obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste zece ani „atunci când distanţa fizică recomandată de autorităţile sanitare se dovedeşte impracticabilă”, conform versiunii finale a textului, citată de agenţia Lusa.

Partidele politice de extremă stângă s-au abţinut de la vot, criticând în special natura prea vagă a unei legi care prevede şi excepţii atunci când purtarea măştii ar fi „incompatibilă cu natura activităţilor practicate”.

Premierul Spaniei: Numărul real de cazuri de Covid-19 în Spania depăşeşte 3 milioane

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a afirmat – într-o declarație televizată – că bilanțul Covid-19 din țara sa este diferit de cel publicat de autorități. Acesta a susținut că numărul real al persoanelor infectate ar ajunge la trei milioane, mult peste milionul din datele oficiale.

Șeful Executivului de la Madrid a mai spus că țara sa a depășit pragul de un milion de cazuri de Covid-19, însă numărul total ar fi mult mai mare, explicând că această diferență enormă vine din faptul că proporția de persoane pozitive detectate era redusă la începutul pandemiei, scrie cotidianul El Pais.

„Numărul real de persoane infectate depăşeşte deja 3 milioane dintre compatrioţii noştri”, a spus oficialul spaniol.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și