Prima pagină » Știri » Eugen Georgescu, vicepreședinte ANRE, a fost reținut în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmației

Eugen Georgescu, vicepreședinte ANRE, a fost reținut în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmației

Eugen Georgescu, vicepreședinte ANRE, a fost reținut în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmației
Eugen Georgescu, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a fost reținut.

Eugen Georgescu, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a fost reținut pentru 24 de ore, începând de miercuri, ora 19, în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmației.

Organele de anchetă susțin că Georgescu, în calitate de director al ANRE, nu și-a îndeplinit intenționat atribuțiile de serviciu, respectiv că nu a luat măsurile prevăzute de lege și propuse de agenții constatatori privind suspendarea licențelor și autorizațiilor eliberate firmei Berg Sistem Gaz S.A, cu toate că s-au constatat nereguli grave care i-au fost aduse la cunoștință încă din noiembrie 2007.

Mai mult, vicepreședintele ANRE ar fi cerut subordonaților săi să modifice raportul de inspecție, în sensul eliminării măsurilor de suspendare a licențelor și autorizațiilor eliberate pentru Berg Sistem Gaz.

O persoană a murt și alte 21 au fost rănite în urma celor două explozii din Maramureș

„Îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu trecute în fișa postului numitului Georgescu Eugen, a creat condițiile favorizante pentru continuarea activității de proiectare, execuție și distribuție a gazului metan de către inculpata SC Berg Sistem Gaz SA, în municipiul Sighetu-Marmației, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe condiții minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect imediat, producerea celor două explozii în data de 19 februarie 2012, în municipiul Sighetu-Marmației”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În continuare în comunicat procurorii amintesc faptul că exploziile au dus la moartea unei persoane și vătămarea altor 20, dintre care 12 sunt internate și în acest moment, prezentând arsuri grave. Mai mult, imobilul a fost distrus, „printre consecințe fiind și oprirea furnizării energiei electrice și a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituții publice”.

La sfârșitul lunii februarie, 20 de persoane au fost rănite în urma a două explozii. Reprezentantul firmei de gaze Berg Sistem, rănit în cea de-a doua explozie, a decedat două săptămâni mai târziu, la Spitalul de Arși din Capitală. Deflagrația s-a produs din pricina unei scurgeri de gaze care a avut la un imobil alăturat unui club de noapte din localitate, unde se aflau victimele primei explozii. Spațiul în care funcționase în trecut un birou notarial nu mai era locuit.

La începutul acestui an, Georgescu a fost pus sub acuzare de către DIICOT în dosarul InterAgro pentru complot și subminarea economiei naționale.

Citește și