Prima pagină » Știri » EUobserver: Nu e nimeni vinovat pentru problemele Europei? Alegeți un român!

EUobserver: Nu e nimeni vinovat pentru problemele Europei? Alegeți un român!

EUobserver: Nu e nimeni vinovat pentru problemele Europei? Alegeți un român!
"Afurisiții ăștia de români și bulgari. Pe cale să ne invadeze țările, abuzează de sistemele noastre de asistență socială, ne fură locurile de muncă, probabil mașinile și portofelele", așa începe o analiză publicată vineri de EUobserver.

„Afurisiții ăștia de români și bulgari. Pe cale să ne invadeze țările, abuzează de sistemele noastre de asistență socială, ne fură locurile de muncă, probabil mașinile și portofelele”, așa începe o analiză publicată vineri de EUobserver.

Niciun politician german sau britanic nu va afirma atât răspicat cele de mai sus, dar aceasta este ideea, afirmă EUobserver.

Miniștrii de interne din Marea Britanie, Germania, Austria și Olanda lucrează la un plan care vizează limitarea „turismului beneficiilor”, care îi vizează pe români și bulgari.

În continuare, publicația noteză ironic – „Se ridică restricțiile de pe piața muncii anul viitor? Fir-ar să fie!” – citând Daily Mail care, în baza datelor furnizate de Scotland Yard, a scris că unul din trei români din Londra este un deținut hoț sau violator.

Aproximativ 30.000 de suspecți români au fost arestați în ultimii cinci ani la Londra. Totuși, din cei aproximativ 300.000 de suspecți britanici și nebritanici arestați în fiecare an, românii arestați reprezintă circa două procente din numărul total. Iar aceștia sunt suspectați de o infracțiune și trebuie mai întâi să fie judecați – unii dintre ei pot fi acuzați pe nedrept, se mai arată în analiză.

Adevărata întrebare pe care o pune EUobserver este ce legătură are libertatea de a munci în Marea Britanie cu prinderea infractorilor? Și de ce delegă conservatorii britanici partidului UKIP anti-imigrație acest subiect? Închid politicienii britanici în mod serios ochii la ideea că, genetic, românii sunt mai predispuși infracționalității decât alte națiuni? Deja, ei se joacă cu ideea de a restricționa accesul la servicii sanitare, beneficii sociale și locuri de muncă pentru români. „Și care este următorul pas: indicatoare în magazine pe care să scrie: ‘Românii nu au voie’?”, se întreabă EUobserver.

În această direcție merge și dezbaterea privind „turismul beneficiilor”, în special în rândul conservatorilor bavarezi. Bavaria va fi un câmp de luptă atât pentru alegerile regionale, cât și pentru cele federale, la 22 septembrie. Iar imigrația este un subiect ușor de vândut publicului. „Să primești în Schengen România și Bulgaria? Să lași acești gangsteri corupți să fie gardienii frontierelor UE la Est? Nein!”, adaugă ironic autoarea analizei.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, un conservator bavarez, a sugerat chiar interdicția călătoriei pentru românii care au fost repatriați după ce „au abuzat” de sistemul german de asistență socială. „Cei care vin să muncească sunt bineveniți, dar nu trebuie să acceptăm acele persoane care vin aici doar pentru beneficiile sociale”, este mantra favorită a lui Friedrich în aceste zile. El nu o spune explicit, dar vizează  familii de romi care au dreptul la aproximativ 200 de euro lunar pentru fiecare copil și de obicei acestea au mai mulți copii.

În situația în care sute de mii de romi dețin pașapoarte românești, termenul de „român” este adesea folosit ca eufemism pentru termenul rasist de „țigan”, precizează analiza.

În continuare, EUobsever atrage atenția că este trist că la 24 de ani de la căderea comunismului, când visul de libertate părea să devină o realitate în sfârșit, România și Bulgaria rămân cele mai sărace țări din UE, cu probleme sociale grave, cu elite politice încă motivate de interese meschine.

„Da, corupția este o problemă mare. Oamenii nu au încredere în polițiști sau judecători. Dar România și Bulgaria sunt, de asemenea, țările în care oamenii au început să apere lucrurile în care cred. Protestele de stradă din Bulgaria au dus recent la înlăturarea guvernului, iar România a făcut la fel anul trecut. Ei protestează împotriva politicienilor corupți, împotriva marilor corporații care le distrug zonele rurale în căutare de aur sau gaze. Vor piste de biciclete și parcuri în care copiii lor să se joace. O viață normală.Așadar, nu vă faceți griji, Marea Britanie și Germania, nu va exista nicio invazie în masă. Mai degrabă o revoluție de catifea”, conchide analiza EUobserver.

Citește și