Prima pagină » Eu Primar » #euprimar | Galați, orașul cu garaje supraetajate și balcoane extinse ilegal / Arhitect: „Totul e pe principiul mușchii mei pot face asta”

#euprimar | Galați, orașul cu garaje supraetajate și balcoane extinse ilegal / Arhitect: „Totul e pe principiul mușchii mei pot face asta”

Sute de balcoane supraetajate, unele mai mari decât apartamentele, au fost construite, în Galați, după Revoluție, fără autorizație. Extinderile improvizate au apărut în special în cartierele de la periferie și au transformat zone întregi în ghetouri. Alte construcții ilegale și de prost gust sunt garajele supraetajate sau garajele tip garsonieră. Urmează un material din campania #euprimar.

Construcțiile ilegale au forme ciudate, dimensiuni diferite, culori țipătoare și sunt construite din materiale ieftine, de multe ori reciclate. Pe lista cu ciudățenii inestetice sunt garajele cu etaj, garajele transformate în garsonieră și balcoanele uriașe cu picioare de metal. Specialiștii spun că astfel de construcții nu sunt doar urâte, dar și periculoase pentru oameni.

„Balcoanele au fost construite în diferite perioade, pe principiul mușchii mei pot face asta. În mod paradoxal, multe dintre ele au și primit autorizații de la foștii primari de tristă amintire a Galațiului. Unii au primit amenzi și au intrat în legalitate, fiecare cum s-a descurcat. Tot Galațiul este plin de astfel de bazaconii și dacă nu-i întreabă nimeni nimic…  Sunt situații în care balconul e mai mare decât camera, sunt situații în care balconul e supraetajat, este periculos. Viața bate filmul, din păcate”, a declarant arhitectul Sergiu Porumboiu.

Primăria Galați a solicitat Poliției Locale să inventarieze balcoanele construite la blocurile din oraș și anunță că emite dispoziții de desființare în cazul construcțiilor ilegale.

„Primăria municipiului Galați nu emite, în prezent, autorizații pentru construcția de garaje și balcoane. De asemenea, Primăria emite dispoziții de desființare pentru garajele și balcoanele care nu sunt în legalitate, iar deținătorii acestora au obligația să aducă terenul la starea inițială”, a explicat, Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Polițiștii locali au făcut inventarierea solicitată de Primărie, dar nu-i pot pedepsi pe proprietarii balcoanelor fără autorizație. Totuși, Poliția Locală poate amenda asociațiile de locatari în care există astfel de construcții ilegale deoarece pun în pericol siguranța cetățenilor.

„La finalizarea acestei acțiuni, rezultatul va fi comunicat Primăriei Galați care, în baza legislației în vigoare, va dispune măsuri pentru intrarea în legalitate a acestor construcții. Totodată, vă aducem la cunoștință că aceste extinderi au fost executate în urmă cu 20 – 30 de ani și, drept urmare, nu se pot aplica sancțiuni contravenționale deoarece în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, actualizată, „dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei. Răspunderea pentru eventualele pierderi de vieți omenești sau pagube materiale ce pot avea loc, revine asociațiilor de proprietari care administrează respectivele blocuri”, a anunțat Biroul de Presă al Poliției Locale Galați.

Potrivit legii, dacă asociația de proprietari nu ia toate măsurile pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare ale condominiului și ale instalațiilor comune, polițiștii pot constata existența unei contravenții care se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei.

Scandalul piațetei din Galați

Proiectul privind modernizarea centrului orașului Galați a stârnit numeroase controverse în condițiile în care Primăria va transforma un parc în piațetă. Gălățenii spun că prin reducerea spațiului verde pierd un spațiu de relaxare, în timp ce reprezentanții municipalității declară că zona va avea un aspect modern, inspirat din proiecte implementate în Europa de vest.

Proiectul privind modernizarea centrului orașului Galați a început anul trecut și se desfășoară în etape, în mai multe zone.

În primăvara acestui an, utilajele au ajuns în parcul din zona zero a orașului, unde au scos mare parte din spațiul verde și au construit alei de granit. Lucrarea este gata doar pe jumătate, dar a stârnit reacții vehemente din partea gălățenilor. Cetățenii se declară indignați de varianta propusă de Primărie și spun că au nevoie de spații verzi și că, în lipsa vegetației, orașul pierde un punct de atracție.

„M-am obișnuit cu parcul acesta și mi se pare că sunt într-un alt oraș. E nevoie de mai mult aer. Aici trebuia să fie un loc de refugiu, o oaza de verdeață, cu atâtea betone vara o să ne sufocăm. Avem nevoie de spațiu verde, de natură”, a declarat un gălățean indignat.

Unii gălățenii spun că vor să se mute din zona centrală sau chiar din oraș deoarece primăria a distrus unul dintre reperele Galațiului.

„E foarte urât, nu mai este verdeață deloc. Este doar beton acum, mă gândesc să mă mut de aici, să plec din oraș. Mi se pare că au distrus cel mai frumos parc din oraș”, a spus o femeie care locuiște în vecinătatea fostului parc.

Alți cetățeni cer pedepsirea drastică a celor care au aprobat și realizat proiectul. „E o hidoșenie, pentru acest lucru cineva trebuie să facă pușcărie. Cineva trebuie tras la răspundere”, a răbufnit un trecător.

Primăria recunoaște că în urma modernizării spațiul verde din zona centrală a orașului Galați se va reduce la jumătate. Potrivit informațiilor oferite în baza solicitării Gândul și MEDIAFAX, municipalitatea dorește să transforme zona de promenadă din centrul orașului într-un spațiu modern, inspirat din proiecte europene.

„Dacă privim însă trama stradală, spațiile publice, micile scuaruri și parcuri ale orașului, putem admite că Municipiul Galați nu arăta diferit față de alte orașe din România: cu aceleași spații verzi străbătute de alei înguste cu garduri mici metalice, cu unele spații în care copiii nu pot intra, fără a putea fi folosite pentru recreere și agreement, fără spații în care tinerii să poată socializa, de regulă – ecrane verzi care ascund blocurile de locuințe. Vă putem oferi exemple similare cu astfel de intervenții urbane în multe dintre orașele europene, dorindu-ne să trăim și noi în orașe la fel de curate, luminoase, integrate în peisaj, cu spații urbane pe care să le folosim cu adevărat, nu doar să trecem pe lângă ele și să le ignoram.

Scopul amenajării acestor spații este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate. Este pentru prima dată când Primăria intervine pentru punerea în valoare a centrului orașului, în condițiile în care municipiului i-au lipsit un centru modern și o identitate”, au explicat reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Galați.

Primăria precizează că valoarea totală a proiectului este de 13,1 milioane de lei, la care se adaugă suma de peste două milioane de lei pentru reabilitarea Pasajului Dunărea. Lucrările din Centrul orașului Galați  au ca termen de finalizare sfârșitul acestui an.

Autor

Citește și