Prima pagină » Știri » Euro Insol: Dacă „băieții deștepți” nu acceptă condițiile, denunțăm acordurile cu Hidroelectrica

Euro Insol: Dacă „băieții deștepți” nu acceptă condițiile, denunțăm acordurile cu Hidroelectrica

Euro Insol: Dacă
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunțat că vrea soluții amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să inițieze în iulie discuții cu beneficiarii acordurilor, dar a adăugat că, dacă aceștia nu vor accepta noile condiții, contractele vor fi denunțate.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunțat că vrea soluții amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să inițieze în iulie discuții cu beneficiarii acordurilor, dar a adăugat că, dacă aceștia nu vor accepta noile condiții, contractele vor fi denunțate.

„Ca administrator judiciar, ne-am manifestat disponibilitatea să găsim o soluționare amiabilă, i-am invitat la discuții săptămâna viitoare, a fost un apel public, prin media. Majoritatea dintre acești parteneri încă ai Hidroelectrica și-au manifestat disponibilitatea de a participa la discuții. Evident, nu vom mai fi în situația în care să acceptăm condiții de negociere, de exemplu reducerea cantităților doar cu 5%. Dacă nu se vor finaliza în condițiile dorite de Hidroelectrica, evident că vor avea aceeași soartă (vor fi reziliate, ca și contractul cu Euro-P.E.C., n.r.)”, a declarat Remus Borza, șeful Euro Insol, al emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Hidroelectrica a intrat în insolvență în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administrație. Consiliul și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011.

Euro Insol a denunțat marți contractul cu Euro-P.E.C. Galați, din cauza datoriilor, în valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui.mai mare producător de energie din România.

Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme, cunoscute ca „băieții deștepți”, care cumpără energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la prețuri sub cele de pe piață.

În 2011 Euro-P.E.C. a cumpărat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Prețul mediu plătit de firma din Galați a fost de 141 lei/MWh, față de o medie 220 lei pe piața de profil OPCOM.

Borza a adăugat că în cadrul procesului de reorganizare a Hidroelectrica vor fi urmărite nu doar contractele de vânzare a electrciității, ci și cele de mentenanță, antepriză sau de prestări servicii.

„Avem contracte de pază în care plătim agentul cu 24 lei pe oră, asta în timp ce la primele trei firme de profil din piață prețul este de șapte lei pe oră. (…) Vorbim de contracte de mentenannță, de antepriză de ordinul zecilor de milioane de euro cu devize supraevaluate, cu lucrări mai mult sau mai puțin efectuate. Deci, nu ne uităm exclusiv la contractele bilaterale, ci și la celelalte, de prestări servicii, de antepriză, construcții, consultanță, pază, sponsorizări”, a mai spus Borza.

Hidroelectrica este deținută de Ministerul Economiei.

Citește și