Eurobarometru: 69% din români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită,. Câți români cred că și UE merge pe un drum greșit

Eurobarometru: 69% din români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită,. Câți români cred că și UE merge pe un drum greșit
Publicat: 25/02/2014, 15:46
Actualizat: 28/09/2018, 16:55

O pondere de 69 la sută dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar 28 la sută cred același lucru despre UE, în ceea ce privește situația economică și socială, potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicității marți.

Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de către 63 la sută dintre români, 11 la sută dintre ei declarându-se foarte optimiști, însă cele mai optimiste state membre sunt: Danemarca (75 la sută), Irlanda și Malta (67 la sută), Estonia, Lituania și Polonia (66 la sută).

Printre țările cele mai pesimiste se numără Grecia (69 la sută), Cipru (66 la sută) și Portugalia (64 la sută).

Totodată, 69 la sută dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 28 la sută cred același lucru despre situația din Uniune.

Numai 34 la sută dintre români cred că impactul crizei economice asupra pieței locurilor de muncă a atins deja punctul culminant iar lucrurile ar urma să se amelioreze treptat, în timp ce 48 la sută cred că perioada cea mai grea urmează să vină.

„Criza s-a simțit în România, dar nu la fel de mult ca în alte state. Prin urmare, oamenii nu cred că asta a fost tot și sunt siguri că mai urmează ceva”, a explicat șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Cei mai sceptici în acest sens sunt respondenții din Cipru (87 la sută), Grecia (71 la sută) și Portugalia (67 la sută).

Studiul mai arată că peste 60 la sută dintre români cred că apariția de noi locuri de muncă și creșterea economică sunt principalele provocări de ordin social, care ar putea fi și soluții importante de contracarare a crizei economice.

De asemenea, 85 la sută susțin sprijinirea celor săraci și excluși social, precum și oferirea de posibilități pentru a fi activi în societate.

În opinia persoanelor intervievate, cele mai importante provocări cu care se confruntă România în prezent sunt: situația economică (41 la sută), inflația (34 la sută) și șomajul (33 la sută).

Inițiatorii Eurobarometrului precizează că majoritatea statelor membre UE percep șomajul ca fiind o problemă de maximă importanță, această preocupare fiind semnalată într-un procent mai mare în Cipru, Estonia, Croația, Portugalia, Grecia, Irlanda și Polonia.

De asemenea, 64 la sută dintre români cred că Uniunea este cea care crează condițiile pentru mai multe locuri de muncă în Europa, în timp ce 63 la sută cred că UE este responsabilă pentru austeritatea de pe continent.

În ce privește gradul de familiarizare cu instituțiile europene, studiul arată că 94 la sută dintre români au auzit de Parlamentul European, 86 la sută de Comisia Europeană și 82 la sută de Banca Central Europeană.

Românii tind să aibă o percepție pozitivă a imaginii Uniunii Europene (43 la sută), iar 41 la sută dintre intervievați declară că imaginea pe care o au despre UE este neutră.

„Uniunea Europeană înseamnă înainte de toate, pentru români, democrație (37 la sută), pace (32 la sută) și prosperitate economică (25 la sută). O scurtă corelație cu modul în care funcționează democrația în UE arată că 49 la sută dintre români sunt mulțumiți de modul în care își exercită drepturile democratice în Uniune. Comparativ, la nivel național, doar 15 la sută dintre români sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în România, în timp ce 84 la sută se declară nemulțumiți de modul în care exercițiul democratic este pus în practică”, rezultă din Eurobarometru.

Peste jumătate dintre români (56 la sută) împărtășesc sentimentul de apartenență europeană, 18 la sută dintre aceștia afirmând că se simt cu siguranță cetățeni ai UE.

Statele membre cu cele mai mari procente în ceea ce privește sentimentul de apartenență la cetățenia europeană sunt: Luxembourg (85 la sută), Malta (74 la sută), Finlanda (73 la sută), Estonia (72 la sută) și Danemarca (71 la sută), iar țările cu cele mai scăzute valori sunt: Italia (53 la sută), Cipru (54 la sută), Marea Britanie (56 la sută) și Grecia (58 la sută).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor