Europarlamentarul Ovidiu Silaghi a pierdut procesul în care cerea ANI despăgubiri de un leu
Europarlamentarul Ovidiu Silaghi a cerut această despăgubire morală de la ANI după ce a câștigat un alt proces cu Agenția.
ANI anunța, la 9 noiembrie 2012, că Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor și Infrastructurii în acea perioadă, nu poate justifica 206.798 de lei (aproximativ 45.955 de euro), reprezentând diferența între cheltuielile efectuate și veniturile realizate în perioada 7 mai 2012-15 octombrie 2012.
Această constatare făcută de ANI a fost contestată de Silaghi la Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care i-a dat câștig de cauză europarlamentarului, în aprilie 2013, clasând dosarul. Soluția dată de această Comisie este definitivă, potrivit avocaților lui Silaghi. Cu toate acestea, ANI a contestat la Curtea de Apel Oradea actul Comisiei, iar instanța a decis, în 24 octombrie 2013, să respingă „ca inadmisibilă” cererea formulată Agenție.
În paralel cu acest proces, Silaghi a decis să acționeze în instanță Agenția Națională de Integritate, prin care el solicita suspendarea executării raportului de evaluare, anularea raportului de evaluare și obligarea Agenției la plata unor despăgubiri simbolice, dar și ca pe site-ul instituției (ANI – n.r.) să fie afișată decizia Curții de Apel Oradea. Această solicitare a fost înaintată Curții de Apel București (CAB), care, în 18 martie 2013, a respins acțiunea ca inadmisibilă.
Decizia luată de CAB nu a fost definitivă, astfel că Silaghi a contestat-o la instanța supremă, cea care a decis, marți, să „respingă capetele de cerere privind plata despăgubirilor și obligarea Agenției Naționale de Integritate la publicarea pe site-ul acesteia a soluției, ca prematur formulate”.
ANI preciza că în perioada aprilie 2007 – decembrie 2008, Silaghi a ocupat funcția de ministru pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale, iar din 7 mai 2012 a fost învestit în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii. Între aceste două mandate, respectiv în perioada 2009 – 7 mai 2012, Silaghi și-a exercitat prerogativele de președinte al Consiliului de Administrație al SC Romexpo SA.
În perioada 7 mai 2012 – 15 octombrie 2012, Ovidiu Silaghi a realizat, împreună cu soția sa, Ariana, venituri salariale în cuantum de 24.872 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 231.670 de lei, rezultând o diferență nejustificată de 206.798 lei (aproximativ 45.955 de euro), potrivit ANI.
Agenția Națională de Integritate a sesizat atunci Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Oradea, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Silaghi în perioada exercitării funcției de ministru al Transporturilor.
De asemenea, ANI a sesizat Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, cerând să facă cercetări cu privire la tranzacții financiare suspecte efectuate de Ovidiu Silaghi, împreună cu Ariana Silaghi.