Europenii, mari consumatori de ghimbir și de paprika. Sute de mii de tone de condimente intră anual în UE
Ghimbirul deține cea mai mare pondere a acestor importuri (128.000 tone), urmată îndeaproape de paprika (96 000 tone) și ienibahar (71.000 tone).
Principala țară de origine a importurilor de ghimbir, paprika și ienibahar a fost China (99.000 tone, respectiv 64.000 tone), în timp ce paprika a fost importat, în principal, din Vietnam (3. 000 tone) și Brazilia (23.000 tone), potrivit zf.ro.
Importurile de ghimbir, paprika și piper au fost mai mari decât importurile de turmeric (19.000 tone), cele mai multe provenind din India (17.000 tone). În topul condimentelor importate, urmează scorțișoara (18.000 tone), din care jumătate provenea din Indonezia (9.000 tone), anason (16.000 tone), Egiptul fiind principalul furnizor aici (4.000 tone), semințe de coriandru (16.000 tone) ) din care majoritatea erau din Rusia (7.000 tone) și semințe de chimen (14.000 tone), care proveneau în mare parte din India (8.000 tone).
Comparativ cu anul 2012, ponderea mirodeniilor importate extra-UE a crescut cu 43%. Importurile din afara Uniunii Europene de turmeric și ghimbir s-au dublat, înregistrând cea mai mare creștere între condimentele cele mai comercializate. Deși au fost tranzacționate mai puțin, importurile din șofran (518 tone) din UE, au crescut de mai mult de cinci ori în comparație cu 2012 (85 de tone).