Medicii reprezintă categoria profesională care beneficiază de cea mai mare încredere în Europa și în Statele Unite, în timp ce politicienii se regăsesc la polul opus, se arată într-un sondaj publicat vineri și citat de Reuters.
Profesorii, polițiștii și militarii sunt de asemenea admirați pentru integritatea lor, în timp ce managerii, jurnaliștii și avocații nu sunt considerați demni de încredere, potrivit sondajului efectuat de commpania germană GfK.
Italienii, bulgarii și cehii sunt în special nemulțumiți de politicienii lor, conform studiului la care au participat peste 16.000 de persoane, din 18 țări. Cea mai mică încredere în avocați se înregistrează în Italia.
Elvețienii sunt cetățenii care au cea mai mare încredere în liderii lor politici, această opinie fiind exprimată de 35 la sută dintre respondenți.
În general, managerii nu beneficiază de încredere, cu excepția Danemarcei, Suediei și României, iar jurnaliștii au o reputație asemănătoare, cu excepția celor din Polonia, România, Bulgaria și Spania.
Clericii sunt priviți diferit. În România (ortodoxă), Suedia (luterană) și Germania – unde majoritatea locuitorilor sunt fie protestanți, fie romano-catolici – membrii clerului au obținut opinii favorabile. În schimb, în Franța și Spania, majoritar catolice, și în Grecia, ai cărei cetățeni sunt în majoritate ortodocși, clericii sunt priviți cu suspiciune.
Armata beneficiază de încredere în toate țările participante la sondaj cu excepția Olandei, iar opinia despre poliție este asemănătoare peste tot, mai puțin în Bulgaria. (Mediafax)