Prima pagină » Știri » Europharm, afaceri cu 7% mai mari în 2013, când GSK a anunțat închiderea fabricii de medicamente

Europharm, afaceri cu 7% mai mari în 2013, când GSK a anunțat închiderea fabricii de medicamente

Europharm, afaceri cu 7% mai mari în 2013, când GSK a anunțat închiderea fabricii de medicamente
Europharm, afaceri cu 7% mai mari în 2013, când GSK a anunțat închiderea fabricii de medicamente

„Procesul de transfer al producției nu a început. Altfel spus, volumele nu au început încă să fie transferate. Ce se află în desfășurare este procesul de transfer tehnic, adică de date și cunoștințe referitoare la procesul de fabricație și de ambalare a produselor”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții companiei.

Aceștia nu au precizat data la care va începe efectiv transferul de producție și disponibilizările, dar au arătat că informațiile anunțate în iunie rămân valabile.

„Așa cum am anunțat inițial, în iunie, anticipăm că fabrica din Brașov va ieși din rețeaua globală de producție a GSK până la sfârșitul lui 2015. (…) producția va fi transferată în Polonia și Spania”, au mai spus reprezntanții GSK România.

În iunie, GSK a anunțat că nu a găsit cumpărător pentru Europharm Brașov, după 10 luni de căutări, și a decis închiderea unității, proces care va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor și în urma căruia 236 angajați își pierd locurile de muncă.

GSK a luat decizia de a renunța la fabrica din Brașov ca urmare a unei supracapacități de producție pentru formele orale solide la nivelul grupului, explicând că la Europharm capacitatea de producție este insuficient utilizată și nu există potențial de creștere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume, din cauza unor limitări tehnologice și a echipamentelor.

Referitor la angajați, aceștia vor primi pachete compensatorii și suport în găsirea unui nou loc de muncă.

Fabrica din Brașov a fost înființată în 1994 și produce o gamă variată de medicamente, inclusiv Seroxat – pentru depresie, Retrovir – pentru tratamentul HIV/SIDA, Duact și Sucrets – pentru boli ale aparatului respirator, precum și produse pentru menținerea stării de sănătate, precum Panadol, Coldrex, Parasinus și Marcofen.

Grupul britanic a cumpărat, în 1996, 65% din acțiunile Europharm, companie contolată de omul de afaceri Mihai Miron și care deținea o fabrică de medicamente la Brașov. În 2003, GSK a preluat și restul de 35% din acțiunile Europharm.

Europharm Brașov este al doilea mare producător local de medicamente, după Terapia Cluj. În 2012, fabrica a avut afaceri de 463,4 milioane lei (104 milioane euro), în creștere cu 13,6% comparativ cu 2011, și un profit net aproape dublu de 49,3 milioane lei (11 milioane euro).

Potrivit datelor Cegedim România, GSK (inclusiv Europharm) ocupă locul 6 pe piața farmaceutică românească cu o cotă de 4,3%.

Citește și