Eurosfat 2014. Înainte de alegerile europarlamentare, românii sunt chemați la o „șezătoare europeană”

Publicat: 13/03/2014, 18:40
Actualizat: 29/07/2014, 21:38

Cu șase săptămâni înainte de alegerile europene, un scrutin cu o miză uriașă, dar prea puțin discutată, alegătorul european din țara noastră este așteptat la Eurosfat 2014, să își adreseze întrebările legate de UE, precum și să își exprime așteptările pe care le are față de următorii aleși ai UE.

Evenimentul, care are loc în 7 aprilie, la Palatul Parlamentului, își propune să reunească societatea civilă, mediul public și privat, politicieni și cetățeni, care să dezbată subiecte de pe agenda UE, în contextul unei noi legislaturi, ce va fi aleasă la sfârșitul lunii mai. Eurosfatul este organizat de Asociația Europuls și Centrul Român de Politici Europene (CRPE). Printre invitații confirmați ai Eurosfat 2014 se numără Guy Verhofstadt, președintele liberalilor europeni (ALDE) și candidatul lor la șefia Comisiei, precum și comisarul Dacian Cioloș.

„Europuls a creat anul trecut forumul Eurosfat ca o dezbatere anuală despre România în Uniunea Europeană, pentru că am constatat că, din păcate, Uniunea Europeană și politicile sale sunt fie absente, fie prost înțelese în dezbaterile românești. Acest lucru se răsfrânge negativ în chestiuni foarte concrete și care afectează viața de zi cu zi a românilor, ca de exemplu slaba absorbție a fondurilor structurale, lipsa infrastructurii de tot felul sau subdezvoltarea agriculturii”, a punctat pentru gândul Alin Mituța, director Europuls. Pentru expertul român, „problema este că noi așteptăm de multe ori ca soluțiile să fie miraculoase și, dacă se poate, să vină de-a gata de la Bruxelles, fără eforturi, lucru care nu se va întâmpla niciodată”.

Lipsa de înțelegere față de ceea ce se întâmplă la Bruxelles și maniera în care ne afectează se reflectă și la alegerile europene, dar și în comportamentul celor propuși să ne reprezinte în Parlamentul European. „Acești candidați sunt puțin cunoscuți, iar programele lor cu atât mai puțin și acest lucru duce fie la absenteism, fie la clasicul vot contra mălai. Având în vedere că în Parlamentul European se decid cam 70% din legile aplicate în România, este extrem de important ca cetățenii să conștientizeze miza enormă a acestor alegeri și în primul rând să meargă la vot în 25 mai, dar și să pună ștampila în cunoștință de cauză”, a mai spus Alin Mituța, arătând că Eurosfat își propune să lucreze tocmai pe această carență de informare și dezbatere. „Până la urmă, miza Eurosfat este de a contra absenteismul și a crea condițiile pentru un vot în cunoștință de cauză”, a adăugat directorul Europuls.

De altfel, din 1979 și până acum, entuziasmul cetățeanului european pentru alegerile UE a scăzut constant, stabilind record după record în materie de absenteism (vezi graficul de mai jos).

Sursa: Parlamentul European

La rândul lui, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, co-organizator al evenimentului din aprilie, a subliniat miza forumului Eurosfat în contextul viitoarelor alegeri din spațiul comunitar: „Alegerile europene din acest an aduc o noutate absolută: grupurile politice propun candidați pentru șefia Comisiei. Este un pas important, deși puțin comentat, spre transformarea UE într-un sistem parlamentarist, în care instituțiile răspund direct în fața cetățenilor”.

Unul dintre subiectele centrale ale Eurosfat 2014 va fi agricultura, dezbatere condusă de comisarul responsabil de acest portofoliu, Dacian Cioloș, autorul reformei politicii agricole comune, care vine cu oportunități semnificative pentru agricultura de mijloc. „Sperăm că guvernele românești vor profita la maxim de aceste oportunități. Agricultura de mijloc, de familie reprezintă șansa ieșirii din subdezvoltare a satelor din România și, din păcate, guvernele noastre au făcut și fac prea puțin pentru ele”. O soluție, a amintit Ghinea pentru gândul, este asocierea producătorilor agricoli. „Venim la Eurosfat cu metode concrete și mijloace financiare de intervenție, să construim asociații agricole eficiente cu bani europeni”, a mai explicat directorul CRPE.

PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE EUROSFAT, ACCESAȚI SITE-UL EVENIMENTULUI

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Doi soți au cumpărat o casă veche în Franța și au făcut o descoperire uluitoare...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilor
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă