Eurostat: România, codașă la plata facturilor

Publicat: 28 05. 2016, 09:09
Actualizat: 31 01. 2018, 13:01

Țara noastră se situează între primele patru state europene în care gazul costă mai puțin de patru euro – 3,4 euro pentru 100 megawați oră, potrivit datelor Eurostat. Totuși dacă aceaste cifre sunt raportate la nivelul de trai al fiecărui stat în parte, raportul arată că România nu mai stă la fel de bine. În topul consumatorilor casnici cărora nu le este greu să achite factura la gaze conduce Marea Britanie, unde, prețul ridicat al gazului este compensat de nivelul de trai al populației. 

În ceea ce privește consumul de electricitate, consumatorii casnici din România au plătit 13 euro pentru 100 megawați oră de electricitate. Acest preț face ca țara noastră să se situeze tot între statele cu prețul cel mai mic, atunci când calculele sunt făcute în moneda unică. În momentul în care puterea de cumpărare intră în ecuație, România ajunge pe locul al treilea între țările pentru care plata facturilor la curent este un chin. Țara europeană cu care ne comparăm la acest capitol este Spania. 

Cel mai mare preț pentru electricitate este practicat în Portugalia, un cost comparabil fiind valabil și în cazul nemților. 

Raportul arată că în România prețul energiei a crescut în a doua jumătate a anului trecut, prin comparație cu aceeași perioadă a lui 2014. Dacă prețul curentului a crescut cu 6,1%, gazul s-a scumpit cu 7,2%. 

De asemenea, Eurostat arată că cea mai mare parte a facturii de gaze primite de români este formată din taxe, respectiv 47%. La acest capitol România se clasează pe locul al doilea, fiind depășită doar de Danemarca, unde procentul este de 57%.

La nivel european, curentul electric s-a scumpit cu 33% din 2008 până la finalul lui 2015, în timp ce gazul a avut o creștere mai mică, de doar 14% în aceeași perioadă.