Evacuați de șoareci. Mii de studenți vor fi scoși din cămine fără voia lor, în aprilie, pentru deratizare

Evacuați de șoareci. Mii de studenți vor fi scoși din cămine fără voia lor, în aprilie, pentru deratizare

Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” (OSUBB) Cluj-Napoca a transmis, vineri, un comunicat, în care cere conducerii universității încetarea demersurilor de eliberare a căminelor studențești în luna aprilie, pentru deratizare, susținând că această acțiune „abuzivă” aduce prejudicii studenților, care nu vor avea unde locui pe o perioadă de cinci zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului OSUBB, nevoia unei acțiuni urgente de deratizare nu se aplică tuturor căminelor universității, astfel încât nu este necesară eliberarea tuturor căminelor.

„OSUBB solicită ferm conducerii UBB încetarea demersurilor de eliberare a căminelor studențești în perioada 6 – 10 aprilie, respectiv 13 – 17 aprilie pentru a efectua acțiuni de deratizare. OSUBB susține dreptul social al studenților la cazare în căminele universității, drept stipulat de Statutul Studentului UUBB. În urma consultării studenților, nevoia unei acțiuni urgente de deratizare nu se aplică tuturor căminelor universității, eliberarea tuturor căminelor nefiind necesară, ba mai mult, este aducătoare de prejudicii pentru majoritatea studenților, puși în fața unei situații neplăcute, pripită și nejustificată. Obligația de a părăsi căminul poate fi considerată ca fiind nu doar prejudicioasă, ci și abuzivă față de studenții ce refuză părăsirea camerei”, se arată în comunicat.

Reprezentanții OSUBB susțin că este oportună consultarea studenților pentru a afla exact unde există probleme și a acționa în consecință, „fără a universaliza această intervenție”.

„Obligația studentului de a părăsi căminul înainte de expirarea contractului de cazare poate surveni doar unor sancțiuni aplicate ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale. În acest sens, vă rugăm să respectați contractul de închiriere semnat în luna septembrie, contract în care nu se menționează acest drept al proprietarului de a impune părăsirea locuinței fără nicio soluție în schimb”, se mai arată în comunicatul OSUBB.

De asemenea, reprezentanții OSUBB solicită conducerii UBB ca, în cazul în care acțiunile de deratizare se dovedesc a fi imperioase, să pună la dispoziția studenților „diferite alternative de cazare – parteneriate cu alte universități, parteneriate cu mediul privat, costuri care să fie ulterior acoperite de UBB, în contul prejudiciilor cauzate”.

„UBB să nu sancționeze niciun student care refuză să părăsească căminul în perioada comunicată”, scriu studenții în comunicat.

O studentă a UBB, cazată într-un cămin din Complexul Studențesc Hașdeu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că înștiințarea din partea conducerii UBB privind eliberarea căminelor în luna aprilie a fost primită joi, studenții fiind puși în fața faptului împlinit, fără o consultarea prealabilă.

„Asta înseamnă că peste 6.000 de studenți vor fi obligați să plece din cămine pentru o deratizare în luna aprilie, deși s-a mai făcut una în octombrie, când deja eram cazați, iar pentru a nu ne intoxica a trebuit să stăm ore întregi pe afară. Problema e că cineva, muncitori mai mult sau mai puțin onești și calificați, vor intra în camerele noastre, unde avem bunuri, de genul computere, imprimante, scannere, veselă, haine, pe care nu le putem lua cu noi în vacanță. Ce se întâmplă cu toate acestea? Cine garantează că le găsim la locul lor, că nu vor fi stropite cu soluții? Cine garantează că nu ne supunem unui risc?”, s-a întrebat studenta.

Potrivit acesteia, în ultimii trei ani, deratizarea în căminele UBB s-a făcut doar pe perioada vacanței de vară, nu în timp ce bunurile studenților erau în camere.

„Niciodată nu s-a făcut deratizare în timpul anului universitar. Unii avem mochete aduse de acasă, perdele și lenjerie de pat, ce facem acum cu ele, le luăm în spate, să plecăm cu ele de Paști, prin țară, să le cărăm acasă, pentru a nu fi îmbibate cu soluții toxice? Și cum rămâne cu studenții care lucrează pentru a-și plăti taxele de școlarizare și chiria pentru cămine? O să își dea demisia, că nu vor avea unde sta cinci zile? Sau să își ia concediu forțat, pentru a nu sta sub cerul liber?”, a spus aceasta.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaș, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că dezinsecția și deratizarea periodică a căminelor studențești a fost decisă la solicitarea studenților UBB și în urma discuțiilor purtate cu Consiliul Studenților din UBB (CSUBB).

„Conform regulamentelor în vigoare privind normele de igienă și sănătate publică, UBB are obligația de a efectua dezinsecția și deratizarea spațiilor de cazare pe care le are în administrare. Astfel, pe perioada vacanțelor de Paști, Catolic și Ortodox, căminele UBB vor fi închise timp de cinci zile pentru un amplu proces de deratizare. Vor fi afectați de această acțiune crca 5.000 de studenți cazați în cele 17 cămine ale UBB”, a spus Fărcaș.

Potrivit acestuia, Serviciul Social al UBB, împreună cu CSUBB, au comunicat decizia privind acțiunea de deratizare tuturor studenților cazați în căminele universității, iar comitetele de cazare, împreună cu administratorii de cămine, vor decide etapizarea dezinfectării spațiilor comune, pentru buna funcționare a căminelor.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, prefectul studenților UBB, Cristina Filip, a declarat că solicitarea adresată conducerii Universității de efectuare a deratizării în aprilie, nu în vacanța de vară, a fost făcută în urma unor sesizări primite din partea studenților referitoare la existența unor focare de gândaci în anumite cămine.

„Noi am cerut acțiunea de deratizare în aprilie pentru a preveni extinderea focarelor de gândaci, care au apărut în unele camere din cămine. E benefic să se acționeze acum, decât să se aștepte până în vară, pentru a nu avea probleme mai mari”, a spus Filip.

Potrivit acesteia, studenții care nu doresc ca în camerele lor să se facă deratizarea pot să refuze, dar își asumă, astfel, posibila apariție a unor probleme.

„Studenților care vor părăsi camerele timp de cinci zile cadrul acțiunii de deratizare li se va scădea această perioadă din chirie”, a afirmat Filip.

În ultimii ani, căminele UBB au fost deratizate pe perioada vacanțelor de vară, când studenții erau plecați.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
A venit acum anunțul teribil de la Oana Lis: Din respect, pentru că nu mai...
Risipa alimentară poate fi eliminată cu ajutorul câtorva sfaturi simple dar utile
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor