Elevii care au absolvit clasa a VIII-a în anul 2019 au susținut Evaluarea Națională la disciplinele Limba și literatura română, Limba și literatura maternă (pentru elevii care aparțin minorităților naționale și care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și matematică.
La primul subiect, elevii au avut de rezolvat câteva cerințe pe baza unui text dramatic scris de Horia Lovinescu. De asemenea, copiii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența textului la genul dramatic. În compunerea lor au trebuit să precizeze, în detaliu, două trăsături ale acestui gen literar.
La subiectul al II-lea s-a cerut redactarea unei narațiuni care să aibă 150-300 de cuvinte, în care să se prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură. În plus, au avut de rezolvat câteva cerințe pe baza textului dat.
Din cauza pandemiei de coronavirus, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au luat decizia de a nu permite accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius. Astfel, elevii care au peste 37,3 grade, nu vor intra la examene.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a prezentat și o posibilă soluție astfel încât și elevii care vor avea o temperatură mai mare decât cea prevăzută în ordinul comun să poate participa la examene.
Poate că o soluție ar fi ca cei care sunt depistați cu temperatură în ziua aceea să fie dirijați în alte săli decât cei fără temperatură, de exemplu, dar în niciun caz nu ar trebui înlăturați de la examene, pentru că există această problemă specială anul acesta. În plus, dacă ar da la toamnă examenul, când le-ar trece febra, ar fi o problemă cu repartizarea lor în licee, pentru că locurile s-ar ocupa în liceele bune, facultățile și-ar ocupa locurile, deci ar fi o mare problemă pentru ei, a declarat Augustin Zegrean.
De asemenea, au mai fost luate câteva măsuri de siguranță pentru a evita răspândirea virusului.