Prima pagină » Știri » EVAZIUNE FISCALĂ record. O rețea de firme de componente IT din București a spălat peste 100 de milioane de euro prin bănci

EVAZIUNE FISCALĂ record. O rețea de firme de componente IT din București a spălat peste 100 de milioane de euro prin bănci

EVAZIUNE FISCALĂ record. O rețea de firme de componente IT din București a spălat peste 100 de milioane de euro prin bănci

Polițiștii bucureșteni fac percheziții la 5 adrese din Capitală și din Buzău, în cazul unor tunisieni și români suspectați că au înființat 12 firme prin care importau și vindeau produse IT precum componente de calculator, camere video sau laptopuri, făcând o evaziune fiscală prin care au păgubit statul cu 500.000 de euro.

De-a lungul timpului, rețeaua este suspectată că a spălat peste 100 de milioane de euro în România, rulând banii obținuți prin evitarea plății de taxe, impozite și TVA către stat.

Este vorba despre firmele din jurul retailer-ului de produse IT Easymag, care vinde atât pe internet, cât și în magazine, au precizat pentru gândul reprezentanții Poliției Capitalei. Firmele sunt deținute de doi tunisieni – Wael Alaya (23 de ani, absolvent al Politehnicii București, trăiește în Capitală) și Bouzidi Mohamed Amine (22 de ani, trăiește în Berlin, dar a locuit și în România), precum și de un român – Cosmin Moraru (34 de ani, născut în Fieni). Un alt român, Vasile Țugui, este reprezentantul legal al firmelor respective.

Firmele prin care s-a făcut cea mai mare evaziune fiscală sunt Easymag Data, Easyshop Upgrade și Easymag Shop.

Rețeaua de firme tunisiano-română folosea trei metode pentru a face evaziune fiscală, au explicat pentru gândul reprezentanții Poliției Capitalei. Fie nu înregistrau în contabilitate toate operațiunile comerciale de vânzare-cumpărare, fie înregistrau produsele la un preț mul mai mic decât cel real, pentru a plăti impozite și TVA mai mici, fie înregistrau cheltuieli fictive, pe care să le deducă din profit.

Polițiștii suspectează că rețeaua a spălat o sumă impresionantă de bani – 100 de milioane de euro, obținuți de pe urma evaziunii fiscale, rulând sumele prin bănci din România. Metoda folosită era rudimentară – ei trimiteau banii în conturi bancare, apoi îi scoteau de la bănci și îi foloseau mai departe.

Polițiștii pun în aplicare trei mandate de aducere pentru persoanele implicate în rețea.

Citește și