EXAMENE. Sesiune specială pentru elevii care nu au putut participa la BAC și Evaluarea Națională / Anunțul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Monica Anisie, a anunțat marți seara, la un post de televiziune, că se va organiza o sesiune specială de Evaluare Naţională şi Bacalaureat pentru elevii care nu au putut participa la prima etapă din diverse motive, au avut temperatură ori s-au aflat în izolare sau carantină, fie din alte motive.
Aceasta a confirmat că la Evaluarea Naţională au fost doar patru elevi care nu au putut intra în examen, pentru că au avut temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, iar la Bacalaureat a fost un singur caz, până acum, pentru că acest examen este în plină desfășurare.
„Deşi a fost o temere în societate că vor fi foarte mulţi copii cu temperatură de peste 37,3 (…), iată că la probele de la Evaluarea Naţională nu am avut decât patru cazuri. Aceşti elevi pot participa la Evaluarea Naţională – etapa specială pe care noi o vom organiza săptămâna viitoare (…) La Bacalaureat avem un singur caz, la prima probă, de Limba şi literatura română, astăzi (marți, la proba de Limba și literatura maternă-n.r.) nu s-a înregistrat niciun caz, să sperăm că nici mâine şi nici poimâine nu vom avea situaţii neplăcute din această perspectivă. Dar, repet, aceşti elevi, ca şi aceia care se află în izolare sau în carantină sau care au fost în imposibilitatea de a participa la etapa iniţială, pot veni în etapa specială, fie că sunt la Evaluare Naţională, fie că sunt la Bacalaureat. Deci, pentru aceşti copii, Ministerul Educaţiei organizează o etapă specială tocmai pentru a le da şanse egale celor care sunt la Evaluarea Naţională să meargă la un liceu, deci pot accede la repartiţia computerizată cu toţi ceilalţi elevi, iar pentru cei care finalizează studiile liceale şi dau examenul de Bacalaureat, să poată merge la facultate”, a declarat Monica Anisie, la Realitatea Plus.
BAC 2020. Cum se desfăşoară probele scrise la Bacalaureat
Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. În acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate mai multe măsuri de prevenție:
- la intrarea în unitatea de învăţământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic şi a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depăşească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistenţa medicală pe întreaga durată de desfăşurare a activităţii;
- vor fi asigurate materiale şi echipamente de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc);
- se realizează curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide;
- în toate spaţiile în care se vor desfăşura activităţi cu elevii vor fi afişate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare şi de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
- intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă şi spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învăţământ, semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat;
- existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
- în sălile de clasă activităţile/examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între elevi/candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de celălalt;
- pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul didactic/asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Rezultate pe județe și orașe la Evaluarea Națională 2020
Rezultatele de la Evaluarea Națională (Capacitate) 2020 sunt anonimizate. Acestea sunt afișate pentru fiecare județ și oraș în parte.
Elevii care au participat, miercuri, la proba de Matematică de la examenul de Evaluare Națională 2020, au primit la final un cod astfel încât să-și poată verifica notele în mod anonim.
Rezultatele de la Evaluarea Națională 2020 au fost afișate în 22 iunie, până în ora 14.00, iar elevii au putut depune contestații în zilele de 22-23 iunie. Acestea au putut fi trimise și în format electronic!