Prima pagină » Știri » Examenul de bacalaureat din toamnă, organizat în Capitală doar în colegiile naționale

Examenul de bacalaureat din toamnă, organizat în Capitală doar în colegiile naționale

Examenul de bacalaureat din toamnă, organizat în Capitală doar în colegiile naționale
Examenul de bacalaureat din Capitală va fi organizat, în sesiunea august - septembrie, doar în colegiile naționale și "în unitățile de învățământ mai serioase", pentru a evita orice suspiciune de fraudă, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, inspectorul general școlar, Constantin Trăistaru.

Examenul de bacalaureat din Capitală va fi organizat, în sesiunea august – septembrie, doar în colegiile naționale și „în unitățile de învățământ mai serioase”, pentru a evita orice suspiciune de fraudă, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, inspectorul general școlar, Constantin Trăistaru.

Inspectorul general școlar al Capitalei a precizat că printre colegiile în care va fi susținut examenul de bacalaureat în sesiunea a doua sunt Sfântul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret, Ion Neculce, I.L. Caragiale.

Trăistaru a mai spus că și pentru sesiunea de anul viitor va lua în calcul organizarea bacalaureatului în centre asupra cărora nu a existat suspiciunea de fraudă.

Inspectorul general școlar a adăugat că pentru sesiunea a doua a examenului de bacalaureat au fost înscriși 8.675 de candidați, dar se așteaptă și finalizarea examenelor de corigență, fiind posibil ca numărul celor înscriși să crească.
Parchetul Tribunalului București face cercetări pentru fapte de corupție la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unității de învățământ, Costica Vărzaru, demisă din funcție după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influență.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise din cadrul primei sesiuni a bacalaureatului, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.
Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, anunța Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Polițiștii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duși la audieri, după susținerea ultimei probe a bacalaureatului. În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

Anchetatorii au renunțat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București Bogdan Staicu declara că au fost emise citații, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceștia nu se prezentau la audieri în urma citării.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc în perioada august-septembrie. În 19-20 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 19-21 august – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 20-21 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională și în 22-23 august – evaluarea competențelor digitale.

Din 26 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba și literatura română. În 27 august va fi susținută proba la Limba și literatura maternă, în 28 august este programată proba obligatorie a profilului, iar în 30 august va fi proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestațiile vor fi depuse între orele 12.00 și 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluționate contestațiile, iar în 5 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat a avut loc în perioada iunie – iulie, rezultatele finale fiind afișate în 12 iulie. Promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune a fost de 55,4% înaintea contestațiilor și de 56,4% după soluționarea contestațiilor.
Dintre absolvenții clasei a XII-a, în prima sesiune au promovat examenul 99.056 (56,4 la sută). Medii de trecere au obținut 63,1 la sută, respectiv 87.197 de candidați din promoția 2012 – 2013, și 31,7 la sută, respectiv 11.859, din promoțiile anterioare.

Pentru filiera teoretică, procentul de promovare a fost de 83,62 la sută, pentru filiera vocațională – 72,96 la sută, iar pentru filiera tehnologică – 37,32 la sută.

În prima sesiune a bacalaureatului s-au înscris 188.842 de candidați și s-au prezentat 175.513. Dintre aceștia, 320 de participanți au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Procentul de promovabilitate în cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2012 a fost de 24,30 la sută înaintea contestațiilor și 25,49 la sută după soluționarea contestațiilor.

În a doua sesiune din 2012 au promovat bacalaureatul 21.701 elevi, din 85.146 de candidați care au susținut examenul. Niciun candidat nu a obținut media 10, iar 63.206 elevi au fost respinși. De asemenea, 14.296 de elevi nu s-au prezentat, iar 239 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
 

Citește și