Prima pagină » Știri » EXCLUSIV | Cât câștigă un polițist local cu liceul la bază față de un medic sau un profesor cu multă experiență

EXCLUSIV | Cât câștigă un polițist local cu liceul la bază față de un medic sau un profesor cu multă experiență

EXCLUSIV | Cât câștigă un polițist local cu liceul la bază față de un medic sau un profesor cu multă experiență

Mulți dintre polițiștii locali din România câștigă salarii la care unii români cu studii superioare nici nu îndrăznesc să spere sau sunt nevoiți să muncească în străinătate pentru a primi acei bani. Conform declarațiilor de avere, polițiștii locali, foștii gardieni publici, ajung să încaseze lefuri care concurează cu cele ale medicilor, dar le depășesc cu mult pe cele ale profesorilor sau inginerilor.

Poliția Locală a fost înființată în 2011, în locul a ceea ce se numea Corpul Gardienilor Publici. Aflați în subordinea primăriilor, polițiștii locali au primit uniforme noi, ”clonate” după cele ale polițiștilor adevărați, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dar atribuții mult mai puține.

Ca și predecesorii lor gardieni, polițiștii locali au fost trimiși în parcuri și piețe, iar o categorie restrânsă a primit atribuții pe linie de poliție rutieră și pot dirija traficul, fără a avea însă dreptul legal să controleze vreun șofer, cu excepția celor care conduc mașini care au masa maximă admisă pe sectoare de drum unde accesul acestora este interzis. În rest, polițiștii locali pot opri doar pietoni, bicicliști, conducători de scutere și căruțași.

Fără o pregătire specifică muncii de poliție, angajații primăriilor au fost, de-a lungul timpului, ținta mai multor materiale de presă, după ce au amendat și au confiscat mărfurile unor bătrâne venite să vândă pătrunjel în apropierea piețelor sau au fost protagoniștii unui lung șir de evenimente comice.

Unul dintre acestea a avut loc recent, chiar în buricul Bucureștiului, unde patru polițiști locali s-au făcut de râs în timp ce se chinuiau să încătușeze un bărbat, posibil beat sau drogat. Filmat de cetățeni, evenimentul a fost făcut public de Gândul. Legat de acest incident, surse din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală au explicat faptul că angajații ajung în astfel de situații din cauza lipsei de pregătire specifică și a unor activități sportive suficiente. Totodată, polițiștii locali au fost și ținta ironiilor după ce au completat procese verbale cu greșeli gramaticale.

Ocuparea unei funcții de polițist local nu presupune absolvirea unor școli înalte. Liceul este suficient, iar după angajare, se face un curs în cadrul unei școli de subofițeri a Ministerului de Interne.

Declarațiile de avere ale polițiștilor locali cu vechime demonstrează că acest gen de ocupație poate fi foarte profitabil, în comparație cu dascălii, inginerii și chiar unii medici care lucrează, la rândul lor, în instituții de stat.

Polițiștii locali primesc aproape 12.000 de lei pe an normă de hrană

Potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2022, ale angajaților Direcției Generale a Poliției Locale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, mulți dintre agenți ajung la un nivel de salarizare de aproximativ 8.000 de lei pe lună.

Venitul net (banii pe care îi primesc în mână) din funcția pe care o ocupă se învârte undeva în jurul sumei de 84.000 de lei, adică în jur de 7.000 de lei pe lună. Numai că, la această sumă, se adaugă și norma de hrană, de aproape 12.000 de lei, ceea ce face ca venitul lunar al unui astfel de funcționar public să ajungă la 8.000 de lei.

În parale, un agent al Poliției Române, cu mare experiență, ajuns la final de carieră, abia dacă ajunge la un salariu de 7.000 de lei, după ce și-a încasat toate sporurile.

Totodată, conform grilei de salarizare din Ministerul Sănătății, un medic pornește de la un salariu de 6.400 de lei, un farmacist încasează 5.135 de lei iar un asistent medical principal primește pe card 5.070 de lei.

Nici profesorii nu stau mai bine în raport cu agenții de poliție locală. După măriri, conform datelor Ministerului Educaţiei, salariul brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant a ajuns la 5.398 de lei, iar salariul de bază brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic 1 și cu peste 25 de ani vechime ajunge la 8.492 de lei, ceea ce înseamnă că, în realitate, încasează în jur de 5.000 de lei.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Scene comice cu patru polițiști locali care încătușează un bărbat, în Centrul Vechi. Agenții au căzut unii peste alții!

EXCLUSIV | Polițiștii locali din București au primit pistoale, dar șefii au decis să nu le dea și gloanțe. „Armele au încărcătoarele goale. Ni s-a spus să le purtăm doar pentru intimidare”

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și