Procurorii DIICOT care au reușit să-l prindă pe cel mai mare falsificator de bani din istoria României, au descoperit că acesta era un infractor vechi, care reușise să atragă în jurul său inclusiv polițiști. Mai mult, falsificatorul și oamenii săi sunt suspectați că au incendiat mașina unui bărbat care i-a denunțat la Poliție, pentru falsificarea unor acte.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă emis de procurorii DIICOT pe numele lui Radu Theodor Croitoru, considerat cel mai mare fasificator român din toate timpurile, primele bancnote contrafăcute de acesta au fost reperate încă de la jumătatea lunii mai a anului 2014, când au fost descoperite, la Constanța, trei bancnote de 100 de lei foarte bine falsificate.
Împreună cu polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, procurorii DIICOT au demarat, în secret, o anchetă, care a primut numele de cod „Super leu” care s-a extins aproape în toate țara, în condițiile în care „super leul” începea să apară aproape în toate orașele, semn că persoanele care îl produceau cutreierau România.
Erau cumpărate bunuri ieftine, cum ar fi pliculețe de ness, băuturi energizante sau alte produse al căror preț nu depășește 10 lei, iar comercianții dădeau, ca rest, bani reali.
Până la urmă, după ce au dezlipit și au cercetat criminalistic mai multe bancnote false, anchetatorii au reușit să găsească o amprentă care, verificată în baza de date, a relevat că îi aparține lui Radu Theodor Croitoru, care, în perioada 1997 – 2000 fusese închis la Penitenciarul Codlea, într-un dosar de furt.
Același Croitoru apărea însă și într-un dosar deschis în 2008, instrumentat de polițiștii Direcției Generale Anticorupție. Împreună cu iubita lui și cu un polițist din cadrul Direcției Regim Permise și Înmatricularea Autovehiculelor, Croitoru a fost atunci acuzat de falsificarea unor chitanțe pentru plata taxei de primă înmatriculare.
La momentul respectiv, în casa lui Croitoru fuseseră găsite și ridicate atât matrițe confecționate artizanal, care erau utilizate pentru falsificarea mai multor categorii de acte, cât și diverse alte documente falsificate.
De asemenea, spun procurorii DIICOT, persoanei care a formulat denunțul împotriva polițistului și al celorlalte persoane anchetate de DGA, i s-a incendiat autoturismul.
Mergând pe urma banilor falși, anchetatorii au descoperit o mulțime de bancnote false, care fuseseră împrăștiate în toată țara.
În timp, au fost găsite magazinele de la care falsificatorul cumpărase cernelurile dar și firma din Belgia, de la care cumpărase imprimanta folosită tipărirea bancnotelor. În acest punct, lațul începea să se strângă decisiv. Se stabilise deja că, în cinci ani, din 2014 și până în 2019, Croitoru și ceilalți doi oameni ai grupării sale puseseră în circulație numai puțin de 17.065 de bancnote contrafăcute!
La începutul acestei săptămâni, anchetatorii au deschis la cinci adrese, iar Croitoru, iubita lui și o a treia persoană au fost ridicați și aduși la audieri.
O parte dintre componentele folosite la imprimanta lui Croitoru, s-au descoperit în locuința mamei iubitei sale, o femeie în vârstă de 80 de ani.
În timpul audierilor, Radu Theodor Croitoru a declarat că, în perioada cuprinsă între vara anului 2013 și primăvara anului 2014 a încercat să falsifice hârtii de 100 de lei. Acesta a recunoscut că a falsificat cele 17.065 bancnote, dar a menționat că celelelte două persoane nu au avut nicio legătură.
Mult mai generoasă a fost, însă, declarația iubitei lui Croitoru. Dacă la început femeia a negat că ar fi avut vreun rol, până la urmă a recunoscut totul. ”Arăt că într-una din camerele de la etaj, de lângă camera unde era așezată imprimanta, exista un dulap în care erau așezate mai multe plăci de geam așezate vertical între care eu așezam bucăți de folie (polimer) în vederea îndreptării acestora, în scopul de a deveni plane.
Făceam acest lucru deoarece folia folosită era achiziționată sub formă de tambur și, după ce erau tăiate bucăți din această rolă, folia rămânea îndoită în forma luată de la roluirea de pe tambur. De asemenea îl ajutam pe Radu Croitoru să așeze folia în laminator în vederea lipirii a două folii pentru a vedea calitatea lipirii și puterea laminatorului….”, a explicat femeia.
De asemenea, aceasta a mai spus că ”De fiecare dată când plecam la plasare închideam telefoanele în scopul de a nu putea fi urmăriți. În anumite deplasări, fără să mă vadă Radu, îmi deschideam telefonul și căutam să comunic cu mama să aflu în ce stare este deoarece o știam cu probleme medicale.
Înainte de a merge la diferiți agenți economici sau vânzători ambulanți/piețe, RADU era cel care inițial se uita la fizionomia respectivului vânzător și, după ce era încredințat că acea persoană are potențial de a fi înșelată, îmi făcea semn și mă trimitea să pun în circulație banii contrafăcuți.
Interesul era să achiziționez produse de valoare mică pentru ca restul primit de la bancnota contrafăcută de 100 lei să fie cât mai mare (gablonzuri, pachete de biscuiți, pliculețe ness, redbull).
… Știu că înainte de a pleca Radu se interesa de localitățile unde se organizau târguri, bâlciuri sau serbări locale.
Știu că Radu avea un caiet de matematică în care își nota localitățile în care a plasat și urmează să plasăm bancnotele contrafăcute…”, a declarat iubita lui Croitoru, în fața procurorilor DIICOT.