EXCLUSIV. Cum se va face înscrierea în CLASA PREGĂTITOARE. LISTA celor mai dorite școli din marile orașe
În timp ce politicienii se ceartă pe clasa pregătitoare și locul unde aceasta se va ține în anul școlar 2013/2014, părinții se gândesc deja ce școală să aleagă pentru copiii lor. În fiecare oraș, există câteva școli bune pe care părinții se bat ca să apuce un loc pentru înscrierea copiilor în primul an de învățământ.
Părinții vor afla oficial cum se face înscrierea în clasa pregătitoare în prima săptămână a lunii februarie, spun oficialii de la Ministerul Educației.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a declarat luni seara în cadrul unei emisiuni TV că nu crede că părinții „trebuie să fie forțați să își ducă copiii la școală la grupa pregătitoare, nici nu trebuie să îi împiedici pe cei care vor să meargă să își ducă copiii mai repede la școală”. Ponta a mai spus că va pune la punct un sistem prin care, până pe 31 martie, „fiecare părinte care are un copil în grupa mare să spună dacă vrea să rămână la grădiniță încă un an, în grupa pregătitoare, sau vrea să meargă la școală în grupa pregătitoare”.
Declarațiile premierului vin după ce ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat într-un interviu gândul că prima clasă, cea pregătitoare, rămâne obligatorie pentru învățământul preuniversitar.
Până să schimbe Victor Ponta din nou sistemul, situația, în acest moment, este următoarea: clasa pregătitoare se va face la școală, nu la grădiniță, înscrierea va începe din luna martie, va avea loc în două etape.
„Părinții își vor înscrie copiii la ce școală vor dori într-o primă fază. Vor exista două etape de înscriere. În prima etapă, părinții își vor putea înscrie copiii la ce școală vor dori, indiferent de locul unde au domiciliul. Va exista și o a doua etapă- în care elevii vor fi înscriși la școala la care sunt arondați. Aici intră și categoria elevilor care nu au apucat loc la școala dorită de părinți în prima etapă „, a declarat pentru gândul Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar.
Criteriile de înscriere vor fi unele generale pentru toate școlile, dar fiecare instituție de învățământ va avea posibilitatea să pună criterii suplimentare.
„Consiliul de adminstrație va fi cel care va studia și aviza fiecare dosar în parte. Condiția este ca în consiliile de administrație să fie reprezentanți cât mai mulți atât ai părinților, cât și ai primăriilor”, a declarat Stelian Fedorca. A doua etapă de înscriere va fi în luna mai, după vacanța de Paști.
Cum aleg părinții școala copilului
Gândul a obținut lista celor mai bune școli din cele mai mari orașe din România, instituții care anul trecut au avut sute de cereri de înscriere din partea părinților.
Școala Generala Nr. 11 Heliade Rădulescu din București, Școala Generală Nr. 17 Pia Brătianu din București, Școala Generală nr. 2 din Brașov, Școala Otilia Camizir din Iași, Școala Generală „Ioan Bob” din Cluj sau Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova sunt câteva dintre unitățile școlare care anul trecut au fost preferate de sute părinți care voiau să-și încrie copiii în clasa pregătitoare.
Inspectorii școlari spun că părinții au ales instituțiile de învățământ în funcție de câteva criterii precum: notorietatea învățătorilor, renumele școlii de-a lungul timpul sau zona în care este poziționată clădirea.
La București, unul dintre motivele pentru care sunt alese anumite școli din centru, în special din sectoarele 1 și 2, este că zonele sunt sigure, fiind înregistrate mai puțin violente.
„Sunt mai multe motive pentru care părinții aleg cu preponderență anumite școli. În primul rând, corpul de elită al învățătorilor. Sunt școli foarte cunoscute și datorită faptului că renumele acestor învățători merge din generație în generație, adică părinții își aduc copiii la învățătorul pe care l-au avut și ei. Sunt școli care n-au probleme cu violența, sunt situate în zone socio-economice foarte bune. Dar asta nu înseamnă că nu sunt învățători buni și la școlile periferice. Există o vorbă: Învățătorul sfințește locul. Până la urmă alegerea școlii este o chestiune ce ține de subiectivitate”, a declarat pentru gândul Marian Banu, inspector de imagine la București.
Harta celor mai bune licee din România
Cele mai vânate facultăți din București
Acestea sunt liceele rușinii. Vezi lista celor mai slabe licee din țară
La Cluj-Napoca, unele dintre școli au avut cereri de înscriere de trei ori mai mari decât spațiul pe care l-au avut pentru clasele pregătitoare. „Cele mai multe dintre aceste școli sunt în centrul municipiului, iar dacă am fi răspuns la toate cererile ar fi însemnat să aducem toate clasele pregătitoare la școlile din centru și să învețe în ture. Secția germană este foarte căutată, sunt clase foarte bune, dar nu avem atâtea cadre didactice de germană. La aceste clase vor să meargă mulți dintre copiii români, sunt numai câțiva etnici germani”, a spus Valentin Cuibuș, inspectorul general de la Cluj.
El mai spune că și anul acesta va merge pe același număr de clase pentru că spațiul dedicat clasei pregătitoare nu a crescut. „Acum nu știm cum o să facem, vom primi metodologia la începutul lunii februarie. Dar vom ține cont de domiciliul stabil al părinților. Anul trecut am avut școli unde 60-70% dintre copii proveneau de la părinții care aveau vize de flotant”, a declarat inspectorul.
Riana Bucur, inspector general la Brașov, nu poate spune că topul celor mai dorite școli din Municipiul Brașov este și un top al calității.
„Nu putem spune că este un top al calității. Este un top al solicitărilor din partea părinților. Școala Generală Nr.2 este situată într-o zonă a cartierului Steagului Roșu, o zonă foarte populată și de aceea are cinci clase pregătitoare în limba română și una în limba maghiară. Școlile din Centrul Vechi au mai puțini elevi, pentru că în zonă populația este îmbătrânită, dar și acolo sunt profesori foarte buni”, a spus Riana Bucur.
La Craiova, părinții aleg școlile care și-au făcut un nume din performanța obținută constant în ultimii 20-30 de ani.
„Părinții aleg acele școli pentru că sunt școli care și-au făcut un nume printr-o stabilitate în performanța din ultimii 20-30 de ani. Au avut tot timpul rezultate bune și foarte bune”, a spus Nicușor Cotescu, inspectorul șef de la Craiova.
La Timișoara, părinții preferă instituțiile care au rezultate. „Școlile și-au probat în timp valoarea prin rezultatele obținute. Părinții aleg în general instituțiile care au serviciul școală după școală, dar și școlile unde învățătorii și-au făcut un anumit renume”, a spus Cornel Petroman, inspectorul general de la Timișoara.
La Iași, școlile preferate de părinți sunt bune la toate nivelurilem afirmă inspectorii. „Sunt școli grupate pe diferite cartiere. În unele cazuri putem spune că este dorită școala și pentru că este singura din cartier și strânge cei mai mulți copii”, a spus Carmen Gavrilă, inspector general la Iași.
Datele de la Ministerul Educației arată că în anul școlar 2012/2013 au fost înscriși 129.756 de copii în 7.099 de clase pregătitoare. Aceleași date arată că cele mai multe clase pregătitoare sunt la: București- 421, Iași- 323, Cluj- 222, Timișoara- 208, Dolj-196, Brașov-194.
Lista celor mai căutate școli
BUCUREȘTI:
Școala Generala Nr.11 Heliade Rădulescu, sectorul 1
Școala Generală Nr.17 Pia Brătianu, sectorul 1
Colegiul German Goethe, sectorul 1
Liceul Biling Miguel Cervantes, sectorul 1
Școala Generală Nr. 56 „Jose Marti”, sectorul 2
Școala Generală Nr. 52, sectorul 2
Școala Centrală, sectorul 2
Școala Nr.10 „Maria Rosetti”, sectorul 2
Școala Nr. 19 „Tudor Arghezi”, sectorul 2
Școala Gimnazială Nr. 49, sectorul 2
Școala Generală Nr.195, sectorul 3
Școala Generală Nr. 80, sectorul 3
Școala Generală Nr. 81, sectorul 3
Școala Generală Nr. 79, sectorul 4
Școala Generală Nr. 97, sectorul 4
Școala Generală Nr. 150, sectorul 5
Școala Generală Nr. 146, sectorul 5
Liceul „Elena Cuza”, sectorul 6
Școala Generală Nr. 117, sectorul 6
Școala Generală nr.197, sectorul 6
BRAȘOV:
Școala Generală nr. 2
Școală Generală Nr. 5
Școala Generală nr.1
Școala Generală Nr. 11
Școala Generală Nr. 12
Școala Generală Nr. 13
Școala Generală Nr. 14
Școala Generală nr. 15
Școala Generală Nr. 19
Școala Generală Nr. 25
IAȘI:
Școala Generală „Otilia Cazimir”
Colegiul Național „Mihai Eminescu”
Școala „Bogdan Petriceicu Hasdeu”
Colegiul Național „Costache Negruzzi”
Școala „Ștefan Bârsănescu”
Liceul „Vasile Alecsandri”
Școala „Titu Maiorescu”
Liceul „Miron Costin”
Liceul „Garabet Ibrăileanu”
Școala „Junior”
CLUJ:
Școala Generală „Ioan Bob”
Colegiul Național „Emil Racoviță”
Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”
Școala Generală „Ion Creangă”
Colegiul Național „George Coșbuc”
Liceul „Avram Iancu”
Liceul „Lucian Blaga”
Școala Generală „Nicolae Titulescu”
Școala Generală „Iuliu Hațeganu”
CRAIOVA:
Colegiul Național „Frații Buzești”
Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe”
Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu”
Școala Gimnazială „Mihail Viteazul”
Școala Gimnazială „Elena Farago”
Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”
Școala gimnazială „Mircea Eliade”
Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski”
Școala Gimnazială „Ion Creangă”
Colegiul Național „Carol I”
TIMIȘOARA
Școala Generală nr. 30
Liceul Pedagogic „Carmen Silva”
Colegiul Bănățean
Liceul Teroretic „Grigore Moisil”
Liceul Lenau Nikolas
Școala Generală Nr.2
Școala Generală Nr.13
Școala Generală Nr.7 „Sfânta Maria”
Școala Generală Nr. 24
Școala Generală Nr. 19 „Avram Iancu”
*NOTĂ: Lista școlilor celor mai dorite de părinți nu este un top oficial al calității. Este o listă întocmită pe baza datelor de la inspectoratele școlare, în funcție de numărul cererilor de înscriere din partea părinților și de numărul de clase pregătitoare pe care le au pentru anul școlar 2012/2013