EXCLUSIV Gândul LIVE. Cum vrea Kelemen Hunor să scăpăm de „pensiile nesimțite”. Impozit de 99% pe tot ce depășește indemnizația lui Iohannis
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, invitatul Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE de marți, 3 martie, cere ca toate pensiile care depășesc limita de 15.000 lei, echivalentă indemnizației președintelui României, să fie impozitate cu 99%.
Kelemen Hunor arată că Parlamentul nu a reușit să rezolve aproape nimic în ceea ce privește pensiile speciale, făcând o economie de doar 1,1 miliarde lei la bugetul de stat dintr-un total de aproape 10 miliarde lei.
„Cu toate astea, unii au urlat: Am învins, am tăiat pensiile speciale. Legea se va întoarce de la CCR la noi”, a explicat Hunor.
Șeful UDMR crede că singura soluție constituțională de a elimina pensiile nesimțite este aceea a unui impozit de 99% pe pensiile care depășesc un anumit prag. Nu este o soluție impozitarea progresivă, deoarece li se va da unora posibilitatea de a avea pensia „mult peste limita acceptabilă în România”.
Propunerea noastră era una constituțională: dacă nu se poate tăia la toată lumea, inclusiv la securiști sau milițieni care au servit sistemul comunist, trebuie să impozitezi cu 99% peste un anumit prag. Care e pragul? Indemnizația președintelui României pentru o lună de zile, cam 14-15 mii lei” – Kelemen Hunor, la Gândul LIVE
„Chestiunea pensiilor speciale e la CCR, pentru că Parlamentul nu a rezolvat mare lucru. Hai să vorbim cu cifre despre așa-zisele pensii speciale, care nu sunt toate pensii speciale.
De la bugetul de stat sunt 9,7 miliarde de lei pe an, am scos cam 12% în Parlament din categoria pensii speciale. Asta ca efort bugetar înseamnă că trebuie să punem în continuare 8,6 miliarde, am economisit 1,1 miliarde lei. Nu este o sumă la care trebuie să te blochezi, unii au urlat că au tăiat pensiile speciale.
Ce s-a întâmplat? Am scos de la magistrați, de la toți, de la parlamentari, iar CSM a atacat la CCR, se va întoarce la noi. Propunerea noastră era una constituțională: dacă nu se poate tăia la toată lumea, inclusiv la securiști sau milițieni care au servit sistemul comunist, trebuie să impozitezi cu 99% peste un anumit prag. Care e pragul? Indemnizația președintelui României pentru o lună de zile, cam 14-15 mii lei.
Indiferent dacă ai o pensie de 70.000 de lei sau 20.000 lei, dacă o impozitezi cu 99 la sută, nu vei mai avea pensii nesimțite. Am avut un amendament în acest sens, dar nu a fost susținut de colegii din alte partide. Asta era soluția constituțională. Dacă impozitezi pensiile magistraților, pensiile parlamentarilor, pensiile foștilor securiști, impozitarea nu este o chestiune de constituționalitate, ci o chestiune de legiferare. Acea lege va sta în picioare în fața CCR. Asta trebuie să fie soluția dacă se întoarce legea de la Curte: impozitarea cu 99%.
Unii vor impozitare progresivă, eu spun NU. Impozitarea progresivă le va mai da unora posibilitatea să crească pensia mult peste limita acceptabilă în România”, a declarat marți Kelemen Hunor la Gândul LIVE.