EXCLUSIV Gândul LIVE. Preotul care i-a băgat pe tineri în sicriu, într-un ritual înfiorător, „riscă să fie caterisit”. Ce spune Arhiepiscopia Clujului

Publicat: 03 03. 2020, 14:58
Actualizat: 03 03. 2020, 15:17

This browser does not support the video element.

Părintele Ioan Tonca de la Biserica Ortodoxă de pe strada Poștei din orașul Huedin, județul Cluj, a apărut zilele trecute într-o filmare șocantă în care ia bani pentru a efectua ritualuri înfiorătoare chiar în incinta bisericii.

Preotul Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, a explicat într-o intervenție telefonică la Gândul LIVE ce sancțiuni vor fi luate împotriva preotului din Huedin:

Este un ritual profanator, smintitor,  este regretabil că s-a întâmplat în biserică și chiar acum la începutul postului mare. Cazul a fost adus de îndată la cunoștința Arhiepiscopiei noastre și Înaltpreasfintitul Părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei a dispus oprirea imediată de la săvârșirea oricăror lucrări sfinte a preotului Ioan Tonca și a trimis cazul spre cercetare organismelor disciplinare ale Arhiepiscopiei noastre. I s-a aplicat sancțiunea care se aplică în astfel de situații. În plus, este o anchetă în curs care va stabili toate detaliile, iar la finalul anchetei se va decide trimiterea lui în consistoriu și judecarea acestui preot și sancționarea sa”, a explicat preotul Bogdan Ivanov.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului spune că preotul este pensionar, nu mai este preot activ și nu mai îndeplinește un oficiu parohial.

„Asta nu-l scuză, trebuia să respecte toate canoanele bisericii. Nu avea voie să facă asta, cu atât mai mult în biserică. Fusese preot la acea biserică, nu l-a înștiințat pe preotul paroh, e o suită de lucruri nefericite care au dus la acest rezultat, am luat și vom lua măsuri. Nu știu dacă el s-a gândit la toate aspectele acestui caz. Riscă să fie caterisit și să-și piardă calitatea de preot. Dar deocamdată suntem în faza în care organele noastre disciplinare fac o anchetă, el va avea posibilitatea să se apere„, a precizat oficialul Arhiepiscopiei.

În imaginile prezentate de Gandul.ro, înainte de începerea ritualului, preotul Tonca le cere banii enoriașilor, apoi ia o cruce și Biblia și le spune acestora ce să repete pentru ca jurământul să fie valid. VEZI AICI